
The Superintendent,
The Rules of Gol£ and
Course Maintenance
Compartmentalizing is a common mistake
with course maintenance and the Rules.

BY BOB BRAME

AUTHOR'S NOTE: The words and phrases in italics are
definitions within The Rules ifGolf.

Golf course maintenance, or the condition-
ing of the course upon which golf is
played, cannot be separated from the

Rules that define the game. The Rules of Golf,
in combination with the Decisions on The Rules
of Golf, are thorough and precise. They guide
the play of the game and define the course upon

which it is played. Golf is the Rules - if The
Rules of Golf aren't being applied, don't call it
"golf" The Bible tells us in 2 Timothy 2:5,
"... if anyone competes as an athlete, he does
not receive the victor's crown unless he
competes according to the rules." The Rules
should guide course maintenance and not the
other way around.

Superintendents are faced with an assortment
of challenges in taday's golf course maintenance,

This overhanging tree
compromises turf quality
and forces the need to
mark ground under repair;
however, the marking is
inconsistent and opens
the door to legitimate
complaints from players.
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Ruling challenges can
occur when adjacent

obstructions like this cart
path and drainage inlet
become an obstruction
with bordering casual

water following a rainfall. .....

and they typically do a good job of balancing the
demands and expectations. Yet, for most, credi-
bility would be elevated if The Rules of Golf
were given full consideration. In addition, fully
merging the Rules and course maintenance will
improve the final product and serve to properly
accommodate players. To these ends, this article
identifies the top ten Rules-related mistakes as
seen by select USGA staff within the Champion-
ship, Regional Affairs, and Green Section
departments. Those polled were independently
asked, "How would you list and prioritize the
top-ten Rules-related mistakes made by super-
intendents?" Candidly identifying and learning
from past mistakes is the best way to avoid
repeats in the future.

#10 - TREES AND ROUGH
Although some golfers continue to resist
acknowledging that trees (too many and/or
poorly positioned) compromise turf health, this
is not a gray area - they do. Not only will thin,
weak turf directly impact playability, it also
opens the door to more serious issues like
equipment damage and the effectual marking of
gr~und under repair. In addition, tree roots creep-
ing along or just below the surface are dangerous
and may force a player to declare the ball unplay-
able, which brings a penalty stroke.

While it is important for the rough to inflict
some penalty and in so doing reward a ball hit
on the fairway or putting green, pace of play and
lost balls (stroke and distance) should be carefully
considered. The rough height and density should
be appropriate for the grass being grown, course/
hole design, and the median skill level of players.
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#9 - OBSTRUCTIONS
The Rules cover both movable and immovable
obstructions. However, too many obstructions can
adversely impact play, as can even a few that are
too close to the centerline. Give careful con-
sideration to tee signs, benches, ball washers,
irrigation control boxes, yardage markers, tree
stakes and cables, hazard stakes, and the like. If
immovable, how straightforward is obtaining
relief? Two adjacent obstructions can pose a
challenge. Or can it be moved without unrea-
sonable effort, without unduly delaying play,
and without causing damage? While the Com-
mittee may activate a Local R1,Iledeclaring a
movable obstruction to be an immovable obstruction
(i.e., marking stakes, other than out-of-bounds
stakes that are deemed fixed - Decision 33-
8/16), this is normally not recommended.
Clashes can occur when adjacent obstructions like
cart paths and drainage inlets become, following
a rainfall, obstructions overlapped with casual water.
Care should also be exercised to minimize the
chances of a ball being lost in an obstruction like
a drainage inlet grate with openings larger than
a ball.

#8 - LOCAL RULES
Local abnormal conditions may require the
Committee to establish Local Rules. Yet The
Rules of Golf must not be waived by a Local
Rule. Aeration, as an example, is common and
necessary for the conditioning of healthy and
dependable golf turf This may bring the need to
implement a Local Rule granting relief when a
ball is on or in an aeration hole. Implementing
the suggested Local Rule (The Rules of Golf,



Appendix I, Part B: 3c) is a far better strategy
than skipping needed aeration work. Extreme
wet weather may suggest value in activating a
Local Rule for "preferred lies." The Local Rule
for "embedded ball" (Appendix I, Part B: 3a),
on the other hand, is always used at USGA
Championships, and it is recommended that
clubs/courses do likewise for regular play. Stones
in bunkers may need to be declared movable
obstructions (Appendix I, Part B: 4) to improve
player safety and help hold down the operat-
ing budget. Power lines, ant hills (certain situ-
ations - Decision 33-8/22), and play from
wrong putting green collars (Decision 33-8/33)
may also point to the proper utilization of Local
Rules. Conversely, providing relief without
penalty should a player's stroke be interfered
with by exposed tree roots is not an authorized
Local Rule (Decision 33-8/8) - cut down the
problematic trees.

#7 - DIVOT FILLING
On one hand, the unfortunate fate of a ball
settling into a divot scar cavity is part of the
game. While it may be a bit irritating to hit a
ball straight down the fairway and find it in a
divot scar, such occurrences will likely balance
out and impact all players reasonably the same
over a long enough period of time. On the other
hand, it is far better to fill divot scars with a mix
that improves playability and maximizes recovery
growth. The middle ground of doing some and
not others or being inconsistent with the process
is likely the worst posture. The preference is to
fill divot scars on a regular schedule and provide
a smooth playing surface. While this applies
primarily to fairways and approaches, it's also
important on tees for recovery more so than
playability; and don't forget ball drops, as a
properly dropped ball must be played as it lies.
Sand and loose soil (the components of divot
filling mixes) are loose impediments on the putting
green, but not elsewhere, which means it cannot
be removed or smoothed without penalty if
doing so would improve the lie of the ball, area
of intended stance or swing, or line ifplay (Rule
13-2). Fill those divot scars completely and
smoothly.

#6 - HOLE PLACEMENT,
LINERS, AND FLAGSTICK
It's important to position the hole on the putting
green to facilitate good pace of play. Caution

must be exercised near slopes or contour changes
and close to the edges of the putting surface.
Green speed, hole design, putting surface con-
tours/slope, weather conditions, play volume,
and the median skill level of players must be
factored into hole placement decisions. It's also
important to avoid cutting a new hole close to a
recovering hole plug. The frequency of hole
changing should be such that a crisp, clean edge
is provided. A player touching or attempting to
repair a ragged or grown-over edge prior to
holing out could result in a penalty (Decisions
16-1a/5 and 16-1a/6). Liners, if they are used
(and they always are in today's golf course main-
tenance), must be sunk at least one inch below
the surface. Cutting the hole straight and the
subsequent insertion of a liner should hold the
fiagstick directly in the middle and in so doing
yield uniform access around the perimeter.

Decision 16-1c/3 states that a player may
attempt to raise or lower an old hole plug to
make it level with the surface. Recognizing that
the superintendent and maintenance staff are not
going to want players attempting such repairs,
it's important for the staff to
provide a smooth surface
that stays smooth through-
out the season following a
hole change. A high or low
hole plug that cannot be
readily repaired could result
in ground under repair on
the putting surface (see
Decisions 16-1c/3 and
25/17).

#5-
GREEN MOWING
A player is allowed privileges
and also is subject to restric-
tions on the putting green that
don't apply through the green
or in hazards. This means that it is very impor-
tant to accurately determine when a ball is on
the putting surface. A ball is on the putting green
when any part of it touches the putting green.
Mowing must be done frequently enough to
provide a clear distinction between the putting
green and the adjacent turf, commonly called the
collar or approach. Greens are usually mowed
daily during the playing season, although it is
not unusual for the cleanup passes around the
edge to be skipped occasionally in an effort to

Careful thought should
be given to hole locations,
which includes an evalu-
ation of green speed, hole
design, putting surface
contour/slope, weather
conditions, play volume,
and the median skill level
of players. Spread the
wear around the green,
but be fair and sensible.
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minimize turf wear and possible thinning. This 
practice must be closely monitored to ensure that 
good definition is maintained. Utilizing lighter-
weight mowers equipped with solid front rollers 
to maintain the cleanup passes can aid in mini­
mizing wear while still allowing regular mow­
ing. In the process, the same acual cutting height 
(not necessarily the same bench setting) should 
be provided by all putting green mowers to guard 
uniform playability. The height and mowing 
frequency of the adjacent turf must be in sync 
with greens to achieve the desired definition. 

There must be a distinct 

edge defining bunker 

margins for the Rules 

of Golf t o be applied. 

#4 — BRUSH AND CLIPPING PILES 
Grass clippings and other brush or debris that 
have been abandoned and are not intended for 
removal are not ground under repair unless so 
marked. If the intention is to remove the piles, 
they are ground under repair, even if not so marked. 
The question is: Why make someone ask? 
Remove grass clippings and brush or debris piles 
immediately. Not only will this eliminate ground 
under repair status confusion, it will also help 
reduce the related risk of lost balls and in so doing 
guard the pace of play. Clippings that are spread 
in the predominately out-of-play rough or in 
areas between holes should be spread so that they 
cannot be found later by the same person who 
did the original spreading. Even slight clumping 
should be prevented if the area is in play (inside 
the out-of-bounds marking). 

While there may be times when economics 
suggest returning clippings during fairway or 
approach mowing, this can pose a problem. 
Clippings {loose impediments) that adhere to a ball 
cannot be removed other than on the putting 
green. As such, when clippings are not caught and 
removed on fairways and approaches, some type 
of follow-up cleaning like blowing or dragging 
may be needed to disperse and settle clippings 
into the turf canopy. Regulating growth to 
reduce clipping production may also aid both 
playability and agronomics. 

#3 — BUNKERS: 
EDGING AND RAKES 
Similar to the putting green, it's important for a 
player to know whether or not the ball is in a 
bunker. A ball is in a bunker when any part of 
it touches the bunker. A player's activities in a 
bunker are regulated. Since bunkers are hazards, 
a strong case could, and for many should, be 
made for holding bunker maintenance to more 
reasonable levels. However, there must be a dis­
tinct edge defining the interface for The Rules 
of Golf to be applied. Sand must not be spilled 
or pulled over the bunker margins (Decision 
13/1). Adequate sand depth and good internal 
drainage should coexist with proper edging. 
Maintenance must also consider Rule 23 {Loose 
Impediments) — if the ball lies in a hazard, the 
player must not touch or move any loose impedi­
ment lying in or touching the same hazard. Loose 
impediments are natural objects, which includes 
twigs, branches, leaves, and stones, although a 
Local Rule can be activated that changes the 
status of a stone to a movable obstruction. 

Decision Misc/2 states that the Committee 
must decide on the placement of rakes in bunkers. 
However, it is recommended that rakes be placed 
outside of bunkers on the away side and parallel 
to the intended line of play. It is common for too 
many rakes to be utilized, which further compli­
cates control and placement. Keeping rakes in 
their proper place is a matter of significant and 
ongoing communication with players, but it 
starts with the maintenance staff. 

Please note that a bunker is a bunker. The 
term "low maintenance" or ""waste" added to 
"bunker" changes nothing. If there is a desire to 
have a low-maintenance or waste area, where 
clubs can be grounded and loose impediments 
removed, eliminate any descriptive tie to the 
word bunker. Design adjustments may also be 
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needed — bunkers are prepared areas; natural 
sandy areas are not! 

#2 — TEE MAINTENANCE 
AND MARKER PLACEMENT 
The teeing ground is the starting place for the 
hole to be played. This means it must be clearly 
defined and free of interferences. The surface 
should be smooth and firm, and there should be 
no surrounding obstructions, trees, or other 
plant growth compromising full access. Depend­
ing upon the size of the mowed surface and the 
hole design, markers (the outside edge of which 
defines the front and sides of the teeing ground) 
will commonly be placed five to six paces apart. 
They should be positioned so that a perpen­
dicular line off the middle of the straight line 
between the two markers aligns with the hole's 
centerline; incorrect alignment can lead to a 
player accidentally hitting from outside the 
teeing ground (penalty of disqualification unless 
corrected — Rule 11). The depth of the teeing 
ground is two club-lengths. Full access allows a 
player to stand outside the teeing ground to play a 
ball within. A ball is within the teeing ground 
when any part of it touches the teeing ground. 
Considering both right- and left-handed players, 

an adequate margin must be maintained for 
stance and swing. Markers should be moved 
regularly and systematically (usually daily or 
between stipulated rounds as authorized by the 
Committee). A player cannot legally move 
markers for the purpose of realigning them or to 
avoid interference from them (Decision 11-2/2). 

As a side note, there are occasions when archi­
tecture prevents the allowed two club-length 
depth and ability to stand outside the teeing 
ground when playing a ball within. Design 
issues that compromise the Rules and course 
maintenance are topics for another article. 

#1 — C O U R S E MARKING 
It's amazing how often a course is not properly 
marked. Amazing because the game is the Rules 
and they are dependent upon accurate marking. 
The common shortfalls in course marking 
include the following: 
• Incomplete — not enough stakes, or missing 
painted lines. 
• Inability to site between stakes or along 
painted lines due to tall grass, brush, and/or tree 
growth. This can make it difficult to determine 
where a ball last crossed the margin of a hazard 
and to then drop and play a ball. 

Rakes should be placed 

outside of bunkers, but 

also on the away side 

and parallel to the 

intended line of play. 

Rakes should not be 

placed between a bunker 

and a putting green. 
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Detailed manicuring
does not compensate
for improper marking.
The margins of a water
hazard must be clear
and precise, and encircle
the hazard .

• Excessive use of red for lateral water hazard
marking when some should be yellow (water
hazard) or white (out if bounds).
• Incorrect marking of desert, rough, or
wooded areas as a lateral water hazard when the
area does not meet the definition of a water
hazard (Decision 33-8/35).

• A Committee-declared environmentally
sensitive area when such a distinction must come
from an appropriate authority (i.e., a government
agency or the like) .
• Excessive or inadequate ground-under-repair
marking. The most common issue is marking
that is excessive and/or inconsistent. Tour the
course carefully before marking and then be
consistent. Avoid marking what is well out in
the rough. Casual water is not ground under repair.
Damage next to a cart path should normally be
tied into the path (obstruction). When in doubt,
miss on the no-paint side .
• Incorrect positioning of ball drops (i.e., putting
green side of a water hazard).

CONCLUSION
To move away from the identified mistakes and
to eliminate compartmentalizing, there must be
good communication within the maintenance
departnlent and between the superintendent and
other key staff at the course. A clear understand-
ing of responsibilities will set the stage for confi-
dently moving forward. It's common for the golf
professional and pro shop staff to take the lead in
determining how the course will be marked and
oversee the initial marking, with the mainte-
nance staff then expected to keep the marking
fresh and clear. Nonetheless, whether your
course follows this model or utilizes a different
approach, in the final analysis course mainte-
nance and setup are the superintendent's responsi-
bilities and as such he/she should ensure that
The Rules of Golf are in fact guiding mainte-
nance activities. Knowing the Rules and apply-
ing them to the art and science of golf course
maintenance will elevate credibility and present
the full challenge of the game.
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