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Some U. S. Golf Association Decisions on the Rules of Golf
Question.-A player tees the ball for a drive, swings and misses it entirely.

He then addresses the ball, playing two, and accidentally knocks it off the tee.
Has he the right to re-tee without penalty~

Answer.-No. As the player has made his first stroke when he missed
the ball, it was in play, and therefore there is a penalty of one stroke f~r
knocking it off the tee when he subsequently addressed the ball. See defim-
tion 13 and rule 12, section 3.

Question.-Match play. Player putting or approaching from within twenty
yards of the flag-stick, which has not been removed, hits the same. Is he
penalized'?

Answer.-Either side is entitled to have the flag-stick removed in
match play, and should the ball strike the stick before its removal it must
be considered a "rub of the green," and there is no penalty. See rule 32.

Question.-Can a player either in match or medal play lift a ball from a
hoofprint in the fairway and drop it without penalty for a better lie ~

Answer.-There is no ruling which allows a player either in match or
medal play to lift a ball from a hoofprint in the fairway and drop it with-
out penalty. See rule 6.

Grassy Hollows
The following letter, with answer prepared by a member of the Rules

Committee of the U. S. Golf Association, may be of general interest:
"We notice in the April BULLETIN a suggestion on the back page in favor

of the use of grass bunkers and have adopted this suggestion on one of our fair-
ways. The question has arisen among some of our members as to what rule should
apply, particularly in reference to grounding the club. Also, will you kindly
advise us if certain ravines which we play over as water hazards should come
under this rule prohibiting the grounding of club, when playing out of the
ravine'?"

"Speaking of a grass bunker is really a misnomer, for mounds which
are covered with grass and hollows which are covered with grass are not
really bunkers and therefore not hazards, and in playing the shot from
them the club may be soled without penalty. Under definition 6 of the
rules of golf you will find this clearly stated in the last paragraph defining
a bunker.

"The second question you ask is in regard to ravines which you play
as water hazards. If you play the entire ravine as a water hazard, the
club may not be grounded if the ball lies anywhere in the ravine-that is,
anywhere in the hazard. The usual practice is to consider the break of
the bank as the limit of the hazard, and if a ball lies under the break it is
in the hazard. It may seem severe that the club may not be soled when
the ball is lying on perfectly good turf, but on the other hand, this con-
struction often gives the player a distinct advantage; that is, if the ball
buries in the far bank or if it is found to be in an impossible lie, as often
happens in ditches, he may lift for the loss of one stroke instead of the
usual penalty for an unplayable ball of stroke and distance.
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"Curiously enough, this question is answered by the very same para­
graph in the rules which answered your first question, namely, the last 
paragraph of definition 6, in which it states that it is the duty of authori­
ties in charge to define their hazards by local rules. If, therefore, you do 
not like the general practice of the break of the bank as the margin of the 
hazard, you may define the margin in any way you see fit.'' 

Cost-Estimating in Green-Construction 

Louis B. HARMS, Wilmington (Delaware) Country Club. 

The great unknown in cost-estimating in green-construction is the 
transformation of the pictured green in the architect's imagination into the 
material earthwork that must actually be involved in the process of con­
struction. The difficulty itself apparently lies in the fact that the repre­
sentation on paper of such an irregular mass of earth as is a green does 
not lend itself well to most of the accepted methods of representation. The 
methods of representation outlined below, which have been successfully 
employed by the writer, are the results of an attempt to find a solution 
for these unknown cost-factors in green-construction. And, working under 
the theory that the cost of representing the architect's ideas in rough earth­
work is the principal unknown involved, the following suggestions should 
result in lower construction costs, due to the fact that the plan is specific 
in mechanical detail, rather than general. 
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Greens usually describe the shape of a square, a rectangle, a parallel­
ogram, or some other polygon. When the architect has determined the 
shape and size of the green in polygon form, the first step will be to deter-


