
Some Committee Questions That Come to Mind
by ELI BUDD
Green Committee Chairman, Oak Ridge Country Club, Minnesota

ONE OF THE QUESTIONS I am
frequently asked is, "Should
green superintendents participate

in green committee meetings?"
I would have to give a positive YES

answer to this question. The green com-
mittee meeting is the best forum for the
superintendent to explain his objectives
for both his current and future programs,
to explain his needs for new equipment,
chemicals, fertilizers, trees, and seed.
It's his opportunity to learn the members'
thoughts and what he can do about them.
It is also the superintendent's conduit to
the membership. It is perhaps the most
important means for members to under-
stand the problems the superintendent
faces.

Another frequently heard question is,
"Should the superintendent attend
board meetings?"

I can't see the necessity for the super-
intendent to attend board meetings. In
my 25 years on club boards, I have found
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that 95 percent of the meeting is not
related to the superintendent's domain.
It would be an imposition to a man
whose hours start from daybreak and
end at sunset daily during the season,
to sit for three or four hours and listen
to other club matters that do not pertain
to him. There is at least one exception.
That is the case of a significant change
in the golf course itself. Surely the super-
intendent should attend such meetings.

"Should the superintendent attend
budget meetings?"

If you are referring to budget com-
mittee meetings that encompass all of
the club's committees, I would say no.
At Oak Ridge, Keith Scott, our super-
intendent, prepares his annual budget
and presents it to the entire green com-
mittee for approval. It is then submitted
by the green committee chairman to the
board for final approval. We have never
had a problem getting his budget ap-
proved through these channels.

The Rules of Golf and the
Golf Course Superintendent
by WILLIAM J. WILLIAMS, JR.
Vice President, USGA

lAM DELIGHTED to have this
opportunity to speak to you about
course condition and setup from the

point of view of a Rules official and
former Chairman of the USGA's Rules
of Golf Committee.

When I set out to officiate at the U.S.
Open, the Amateur or the Masters, my
friends frequently say they hope to see
me on television. Not me! That means
that there is a Rules problem, and Rules
problems can be very difficult to resolve.

It's not just that I'm chicken, which I
am, but no one likes to see the outcome
of a major golf competition turn on a
Rules incident or an official's decision,
even if most believe the decision was
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correct. A golf competition should be
determined by the skill of the players
and not the resolution of a Rules prob-
lem, an inadvertent Rules violation, or
a bad course condition.

Accordingly, it is in our common
interest to avoid Rules problems that
detract from a competition.

First, a word about the history of the
Rules. The earliest written Rules we are
aware of were laid down in 1744, at Leith,
in or near what is now Edinburgh,
Scotland, to govern a competition for
the Silver Club of the city of Edinburgh.
There were 13 rules; they took up less
than two handwritten pages, and they
still exist in a bank vault in Edinburgh.

For those who yearn for the simpler
days of the original 13 rules, I might
mention that Rule 13 deals with French
ditches and dykes, scholars' holes, and
soldiers' lines - the first local rule. And
you will especially enjoy Rule I: "You
must tee your ball within a club's length
of the hole. "Did the original 13rules last
long? The second page is largely taken
up with changes in Rules 5 and 13,which
were apparently found to be unsatis-
factory.

Early in the 19th century several clubs
had their own rules. Later in the century
there was an approach toward uni-
formity based on the Rules of the Royal
and Ancient Golf Club of St. Andrews



Photos by Tom Meeks Player in us. Amateur Public Links dropping within two club-lengths of where ball last crossed
the margin of a lateral water hazard (Rule 26-1 c). Note how player is going away from the hole
in order to avoid dropping closer to the hole than permitted.

(the R&A). Finally, in 1897, authority
was given to the R&A to establish a uni-
form set of Rules.

Meanwhile, in 1896 and 1897, the
USGA developed its own set of Rules,
based largely on the R&A's Rules with
modifications more adaptable to condi-
tions in the United States. In the 1920s
there was a move toward uniformity
between the R&A and the USGA, which
was finally achieved in 1952. During the
period from 1980 through 1983, the
Rules book was completely rewritten to
make it more user-friendly, in the jargon
of the day, but with only modest sub-
stantive changes.

Back now to how we can work together
to have fairer competitions. Let's begin
with the course generally and then work
our way from tee to green.

The Course. You would be surprised
how many questions we receive that
relate to players who omit holes, play
holes in wrong order, or play holes that
are not part of the competition course.
Accordingly, it is a good practice to
identify each hole clearly at the teeing
ground. If two courses are contiguous,
make the signs for the two courses easily
distinguishable. If the way from a
putting green to the next tee is not
obvious, install signs pointing the way.

Speed of Play. Directional markers are
permissible. Preferably, they should be
out of the line of play. If it is necessary
to have a directional marker in the line

of play, make it movable so that the
player may remove it if it intervenes on
his line of play. There is generally no
relief from intervention of an immovable
obstruction on the line of play.

Distance markers are permissible as
well. For example, yardages to the putt-
ing green may be painted on sprinkler
heads. Monuments and bushes may be
used, but they should be placed where
they are not likely to come into play.
Charts showing distances from prominent
landmarks to the putting green .are
common, and charts showing the location
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of holes on putting greens (measured in
paces from the front and nearer side of
the putting green) are commonly used
in our competitions and on the PGA
Tour.

If the disadvantages of being in the
boondocks are otherwise adequate, clean
them up a bit to facilitate finding the
ball. The adjacent areas need not be
as manicured as the Augusta National,
but I am always amazed at how few balls
are lost at Pine Valley.

Teeing Ground. Make sure the tee
markers are set out. A line drawn be-
tween the markers should be perpen-
dicular to the line of play. They should
not be set too far apart, in order to
minimize the risk of players playing
from in front of the tee markers.

Players may tee their balls two club
lengths behind the front edges of the
tee markers. Accordingly, if your Com-
mittee is going to play the tee markers
all the way back, be sure players who tee
up two club lengths behind the markers
have adequate clearance for their swings.

Bunkers. The sand in bunkers shouldn't
be too soft or the ball will bury in the
f~ce of the bunker. While the player
may probe in the sand for the ball, losing
a ball in these circumstances can be very
unfair, and the disruption of the bunker
caused by searching for the ball can
give rise to a number of Rules problems,
as we experienced in the 1977 Open, at
Southern Hills.
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It's important to know whether a ball
is in or out of the bunker. Accordingly,
the lips should be recut periodically.
Also, avoid spillovers of sand, especially
where mechanical rakes are used. Try to
avoid situations in which a ball will be
against the front or back lip and be
unplayable.

Should rakes be in or out of the
bunker? We at the USGA have been on
both sides of that one. We finally deferred
to the experience of Clyde Mangum and
the Tour. Rakes should be placed out-
side the bunker in a position least
likely to affect play.

There is no relief from loose impedi-
ments in a bunker. Accordingly, try to
keep bunkers free of stones, pine cones,
leaves, etc. During the recent Rules
negotiations, the R&A pressed hard for
an amendment that would treat stones
in bunkers as movable obstructions.
This would permit stones to be removed,
and, if the ball moved, it could be
replaced without penalty. The R&A
argued that playing the stroke under
such circumstances is hazardous. Thanks
to the good work done by many of you,
we were able to respond that it was not
a serious problem in our country. The
compromise was to permit the R&A to
adopt a local rule permitting relief from
stones in bunkers. Accordingly, if you're
watching the British Open on TV, don't
wonder whether there is something
wrong with your TV set if you see a
player remove a stone in a bunker before
playing from the bunker.

Roads. A player is entitled to relief
without penalty from interference by an
artificially surfaced road. What then is
artificially surfaced? Worn tracks do not
constitute an artificially surfaced road,
but concrete, asphalt, gravel, and even
wood chips do. But where does a road
composed of gravel or wood chips begin
and end? When is a player entitled to a
free drop away from the road, and when
does the player simply have to remove
loose impediments and risk a penalty if
the ball thereafter moves? Preferably,
roads should be of hard surface and
clearly defined.

Staked Trees and Bushes. Remove stakes
and guy wires supporting trees as soon
as possible. Otherwise players may obtain
relief they really don't deserve.

Ground Under Repair. This is the one
Rule that refers explicitly to the golf
course superintendent, even though by a
somewhat old-fashioned name. It permits
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Rule 33-2a provides that the committee shall
define accurately the margins of water hazards.

a player relief without penalty from
areas marked as ground under repair,
including material piled for removal and
a hole made by a greenkeeper, even if not
so marked. What about grass cuttings
dumped near the greens? Grass cuttings
and other material that have been aban-
doned and left on the course are not
intended to be removed and are not
ground under repair unless so marked.
Apart from being eyesores, such piles
of debris create problems, because it is
rarely clear whether anyone intends to
remove them. If they are not GUR, a
player whose ball is in grass cuttings
is in serious trouble, even if he can find
his ball.

What about tree nurseries? Should
they be marked out of bounds or ground
under repair? If it was desirable to
prevent play from the nurseries, we
marked them out of bounds. We have
since been persuaded by the R&A that
it is better to mark them ground under
repair and prohibit play from the area.
See Note 2 to the Definition of "ground
under repair."

In my opinion, a golf course is no
place for flower beds. You don't want
people playing from them, but if you
must have them and they are located
where they are likely to come into play,
mark their margins clearly, declare them
to be ground under repair and prohibit
play.

Bird nests have brought the USGA
and R&A Rules Committees to their
knees. In deference to the possible
occupants, we have determined that
they should be treated as immovable

obstructions, whether or not they are
occupied. I wouldn't mind terribly ifthey
were quietly removed by the grounds-
keeper before the Rules officials arrive.

Putting Green. Where does the putting
green end and the apron begin? The
answer may be important. A ball on the
putting green may be lifted and cleaned,
whereas a ball on the apron may not.
Ball marks on the putting green may be
repaired, whereas ball marks on the
apron may not. Sand and loose soil on
the putting green may be removed,
whereas sand and loose soil on the
apron may not. It is important, there-
fore, to mow the greens in such a way
that the border separating the putting
green from the apron is clear. If an
official is walking with a player, it is
relatively easy to prevent a possible
inadvertent penalty by commenting on
the difficulty of determining where one
ends and the other begins, or that a ball
that appears to be on the putting green
is not. If an official is stationary, it is
very awkward to pop up and point out
to a player that his ball is not on the
putting green. While the official is only
trying to save the player from an inad-
vertent penalty, the player may regard
the official as interrupting his concen-
tration to point out what to him may
be obvious.

There is no relief for spike marks on
a putting green. For a while the Euro-
pean Tour and the SQuth African Tour
had local. rules permitting repair of
spike marks, but no more. Accordingly,
I would urge you to do everything you
can to avoid putting green conditions
that cause spike marks.

Old hole plugs should be properly
repaired, with the surface of the plug
neither above nor below the surface of
the green. While the Rules now permit
a player to repair such hole plugs, this
is relatively easy if it simply involves
tapping down a hole plug to the level of
the putting green; it is almost impossible
if it requires raising the old plug.

There is no relief from stones or
acorns solidly embedded in the putting
green. Accordingly, if possible, sweep
the putting green before mowing it.

Finally, a personal note. I am not
much of a golfer. A disproportionately
large part of my pleasure on a golf course
comes from being outdoors in pleasant
surroundings. To the extent you con-
tribute to the appreciation of the game
by me and those like me, I sincerely
thank you.


