
Some Committee Questions That Come to Mind
by ELI BUDD
Green Committee Chairman, Oak Ridge Country Club, Minnesota

ONE OF THE QUESTIONS I am
frequently asked is, "Should
green superintendents participate

in green committee meetings?"
I would have to give a positive YES

answer to this question. The green com-
mittee meeting is the best forum for the
superintendent to explain his objectives
for both his current and future programs,
to explain his needs for new equipment,
chemicals, fertilizers, trees, and seed.
It's his opportunity to learn the members'
thoughts and what he can do about them.
It is also the superintendent's conduit to
the membership. It is perhaps the most
important means for members to under-
stand the problems the superintendent
faces.

Another frequently heard question is,
"Should the superintendent attend
board meetings?"

I can't see the necessity for the super-
intendent to attend board meetings. In
my 25 years on club boards, I have found
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that 95 percent of the meeting is not
related to the superintendent's domain.
It would be an imposition to a man
whose hours start from daybreak and
end at sunset daily during the season,
to sit for three or four hours and listen
to other club matters that do not pertain
to him. There is at least one exception.
That is the case of a significant change
in the golf course itself. Surely the super-
intendent should attend such meetings.

"Should the superintendent attend
budget meetings?"

If you are referring to budget com-
mittee meetings that encompass all of
the club's committees, I would say no.
At Oak Ridge, Keith Scott, our super-
intendent, prepares his annual budget
and presents it to the entire green com-
mittee for approval. It is then submitted
by the green committee chairman to the
board for final approval. We have never
had a problem getting his budget ap-
proved through these channels.

The Rules of Golf and the
Golf Course Superintendent
by WILLIAM J. WILLIAMS, JR.
Vice President, USGA

lAM DELIGHTED to have this
opportunity to speak to you about
course condition and setup from the

point of view of a Rules official and
former Chairman of the USGA's Rules
of Golf Committee.

When I set out to officiate at the U.S.
Open, the Amateur or the Masters, my
friends frequently say they hope to see
me on television. Not me! That means
that there is a Rules problem, and Rules
problems can be very difficult to resolve.

It's not just that I'm chicken, which I
am, but no one likes to see the outcome
of a major golf competition turn on a
Rules incident or an official's decision,
even if most believe the decision was
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correct. A golf competition should be
determined by the skill of the players
and not the resolution of a Rules prob-
lem, an inadvertent Rules violation, or
a bad course condition.

Accordingly, it is in our common
interest to avoid Rules problems that
detract from a competition.

First, a word about the history of the
Rules. The earliest written Rules we are
aware of were laid down in 1744, at Leith,
in or near what is now Edinburgh,
Scotland, to govern a competition for
the Silver Club of the city of Edinburgh.
There were 13 rules; they took up less
than two handwritten pages, and they
still exist in a bank vault in Edinburgh.

For those who yearn for the simpler
days of the original 13 rules, I might
mention that Rule 13 deals with French
ditches and dykes, scholars' holes, and
soldiers' lines - the first local rule. And
you will especially enjoy Rule I: "You
must tee your ball within a club's length
of the hole. "Did the original 13rules last
long? The second page is largely taken
up with changes in Rules 5 and 13,which
were apparently found to be unsatis-
factory.

Early in the 19th century several clubs
had their own rules. Later in the century
there was an approach toward uni-
formity based on the Rules of the Royal
and Ancient Golf Club of St. Andrews


