
Example of Symbols: "USGA" indicates decision by the United States Golf Association. "R &: A" indio
cates decision by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "61-1" means the first
decision issued in 1961. "n" means definition. "R. 37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1961
Rules of Golf.

PENALTY: NEVER MODIFIED FOR
FAILURE TO HOLE OUT IN

STROKE PLAY
MARKER: NOT PENALIZED IF WRONG
SCORE RETURNED BY COMPETITOR

USGA 60-50
D. 18, R. 1, 11-3, 23-3, 36-5, 38-2

Q: In a stroke play competition, the
competitor failed to hole out on the six-
teenth hole with her fifth stroke. In
anger, she putted the ball off the green,
picked it up, and teed off on the next
hole. Her scorer recorded a six for her
at the sixteenth. When the round was
completed, her card was attested by the
scorer and she returned it to the Tour-
nament Chairman.

At this point I called the error (quoting
Rules 23 and 38) to the attention of the
Tournament Chairman.

The competitor admitted her error,
and stated that she felt she should be dis-
qualified. She said further, however, that
she was of the opinion that the members
of her foursome were most unsportsman-
like in not calling the error to her atten-
tion on the sixteenth green so that she
might have had opportunity to complete
the hole.

The majority of the club voted, in view

of the unsportsmanlike act on the part
of the fellow-competitors, to modify, in
accordance with equity, the penalty of
disqualification in favor of a two-stroke
penalty for the player and the scorer.

I would be appreciative if you would
advise me of how you would have ruled
in this case.

Question by: MRS. D. E. MOUNTOURE
San Leandro, Calif.

A: We disagree with the Committee's
ruling; however, under Rule 11-3, its de-
cision is final. _

In failing to hole out on Hole 16, the
competitor, in addition to violating Rule
23-3, violated Rule I-the basic rule of
golf-the penalty for which i~.disqualifi-
cation ..

Rule 36-5 empowers the Committee to
waive or to modify a penalty of disquali-
fication "in exceptional individual cases."
However, Rule 36-5 should never be in-
voked in the case of disqualification for
failure to hole out on a hole in stroke
play; the competitor in such a case has
not played the course.

Failure of fellow-competitors to advise
the competitor that she had fafled to hole
out before she left the sixteenth green
does not constitute a "good reason" for
modifying a-penalty. It is the duty of the
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27-1d. Under Definition 1, in a hazard a
player has addressed the ball when he
has taken his stance preparatory to mak-
ing a stroke. Whether the stance has
been so taken is a question of fact to
be determined in the light of the circum-
stances of each case. In a bunker, some
"digging in" normally would be expected
to precede the completion of the stance.

It should be noted, however, that if
the player's approach to the ball or the
spreading of his feet for his stance in
fact caused the ball to move, the player
would incur a penalty stroke for acci-
dentally moving the ball under Rule
27-1c.

competitor to acquaint herself with the
Rules.

We note that the Committee assessed
a penalty (presumably under Rule 38-2)
against the competitor's marker (scorer).
This was wrong as Rule 38-2 provides in
part: "The competitor is solely responsi-
ble for the correctness of the score re-
corded for each hole." Under Definition
18 a marker does not have to be a fellow-
competitor.

CLUB PLACED ALONG LINE OF PLAY
TO AID STANCE: CONSTITUTES

INDICATING LINE OF PLAY
USGA 61-36

R.9-2
Q: A player habitually uses a golf club

to guide him in lining up his tee and fair-
way shots. He does this by placing the
club down with the grip facing the direc-
tion to which he intends to hit. He then
assumes his stance and proceeds to hit
the ball. He claims he uses the club only
to position his feet and not to indicate
direction. Is this a violation of the Rules?

Question by: CARMENCEO
Seneca Falls, N. Y.

A: Yes. The player's act violates Rule
9-2 which prohibits placing a mark to
indicate the line of play.

The player's claim that he uses the
club only to position his feet and not to
indicate direction is not valid as an aid
in placement of the feet for the stance
would also directly indicate the desired
line of play.

WRONG INFORMATION IN STROKE
PLAY DEFINED. FAILURE TO
INCLUDE PENALTY IN SCORE

Revised USGA 61-10
R. 11-1b, 11-4,36-5, 38-3

(Answer 1 in original Decision 61-10,
dated Feb. 23, 1961, is hereby cancelled)

Q.l: Please explain the meaning of the
term "wrong information" in Rule ll-lb
with regard to a player's failure to in-
clude a penalty in his score.

A.l: Rule ll-lb is a statute of limita-
tions. It prc"ents the imposition of penal-
ties after the close of a stroke play com-
petition and thereby serves the im-
portant purpose of barring late claims.
The only exception is for "wrong infor-
mation."

Whenever a claim is raised after the
close of a stroke play competition, the

ADDRESSING THE BALL IN BUNKER Committee must decide whether the Rule
USGA 61-40 or the exception applies. The answer will

D. 1, R. 27-1c, 27-1d depend largely upon the circumstances of
Q: A ball hit into a bunker was barely the particular case and the equities as

hanging on a steep slope in such a pre- they appear to the Committee. So varied
carious position that one could not tell can these be that it would not be feasible
what kept it from rolling. The player ap- or wise to lay down categorically all the
proached the ball and was in the act of precise rules of construction. It might
spreading his feet near the ball for, but be said in passing, however, that the dif-
had not yet completed, his stance when ficulties inherent in arranging, long af-
the ball moved. Under Rule 27-1d, did ter the event, for the revision of the re-
the player then incur a penalty stroke or sults of the competition, the place win-
was. he allowed to first "dig in" for a ners and the distribution of prizes, as
solid footing before the moving of the well as the need to discourage late asser-
ball would have caused him to incur a tion of possibly immaterial claims, should
penalty stroke? induce Committees to resolve doubts in

Question by: JACKWALDRONfavor of applying the Rule rather than
Bethesda, Md. the exception.

A: Since the ball moved before the Similar considerations make it clear
player had addressed it, the player did that "wrong information" was not in-
not incur a penalty stroke under R~le tended and should not be interpreted, to
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mean any omISSIon of a penalty from a
score in stroke play. On the other hand,
the term should be interpreted to mean
any such omission which the Committee
finds to have been willful or even con-
scious. In the area between, it must be
left that the Committee should decide
the matter in the light of all the rele-
vant circumstances, including its own
findings as to whether or not the player
knew of the Rules infraction. If it is
found that he did, then, in the absence
of evidence to the contrary, he would
bE presumed to have omitted the penalty
consciously and the exception would be-
come operative.

PENALTY, STROKE PLAY: APPLIED
BELATEDLY IF WRONG
INFORMATION GIVEN

Q.2: It was found that the scorecard of
a player in the qualifying round of a
match play tournament did not include a
penalty on a certain hole through wrong
information which he had given. This
player had advanced in match play be-
fore the fact was discovered. In such a
case, is the player still subject to dis-
qualification under Rule 11-1b?

A.2: Yes, and under Rule 38-3 the
penalty of disqualification should be ap-
plied unless waived by the Committee in
conformity with Rule 36-5.

MATCH PLAY: EFFECT OF BELATED
DISQUALIFICATION ON

TOURNAMENT
Q.3: If your answer to Question 2 is

affirmative and the Committee disquali-
fies a player who has advanced in match
play, what then should the Committee do
to be fair to the players beaten by the
disqualified player?

A.3: The Committee must determine
further procedure in equity (Rule 11-4).
For example, the Committee might
either: (a) call off the competition; (b)
reinstate the player last eliminated by
the player who gave wrong information,
although that would be unfair to the
other players eliminated by him; (c) re-
quire all players eliminated by him to
playoff for his forfeited position; or (d)
consider the penalty applicable only from
the time of its discovery by the Commit-
tee, thus giving his next opponent a de-
fault.

S. TAKAHATA,Hirono Golf Club, Japan

OBSTRUCTION: DETERMINING
NEAREST OUTSIDE POINT IS NOT

"MEASURING THROUGH"
USGA 61-33

R. 31-2
Q: How would a player obtain relief

from a barn in the following situation?:
The ball enters the barn through a

side door near the front, strikes the in-
side of the front wall, rebounds back-
ward, and comes to rest against the rear
wall, still inside the barn.

In obtaining relief under Rule 31-2, if
the ball were brought back to the point
of entering the barn (the door near the
front), it would have to be dropped
nearer the hole than the place where it
came to rest inside the barn. To drop
the ball outside the rear wall of the
barn would require measuring through
the obstruction.

Question by: CHARLESH. STEWART
Mississippi City, Miss.

A: In proceeding under Rule 31-2, the
player must drop the ball within two
club-lengths of that point on the outside
of the obstruction nearest which the ball
originally lay; the ball must come to rest
not nearer the hole than its original posi-
tion.

The starting point for measuring is the
outside of the rear wall of the barn,
immediately behind the place where the
ball lay.

The prohibition in the Rule against
measuring through the obstruction in-
volves not the process of determining
the nearest point on the outside of the
obstruction but the process of measuring
two club-lengths from that point after
the point has been determined.

BALL ON PUTTING GREEN:
DEFINITION OF

USGA 60-55
D. 25, R. 35-1d

Q: Rule 35-1d provides: "A ball lying
on the putting green may be lifted and
cleaned." Maya ball be lifted and cleaned
under this Rule if any part of it is on the
putting green or must more than half of
it or all of it lie on the green?

Question by: SAMRANDOLPH
Santa Barbara, Calif.

A: A ball is considered to be on the
putting green when any part of it touches
the surface specially prepared for putting.
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