
REFEREE 
Decisions by the 

Rules of Golf Committees 

Example of Symbols: "USGA" indicates decision by the United States Golf Association. *'R & A" indi­
cates decision by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "60-1" means the first 
decision issued in 1960. "D" means definition. "R. 37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1960 
Rules of Golf. 

BALL HOLED—IN RAISED CUP LINER 

Revised: USGA 59-39 
R. 26-1, 26-3b, 34-1, 35-lh. D. 10, 22 

Note: This supersedes Decision 
59-39 dated October 29, 1959 

Q: After a rather heavy rain A and B 
were playing a somewhat soggy course. 
B, about to make an approach shot, asked 
A not to remove the flag. However, after 
B hit the ball, it appeared from A's posi­
tion that it was heading directly for the 
hole, so A decided to remove the flag. 
When he tried to lift it out, it stuck in 
the cup. When he gave it a second rather 
harder yank not only the flag but the cup 
as well came out of the ground. At pre­
cisely the second when the cup was an 
inch or so above the green B's ball 
bounced into it. This appears to be a 
unique and once-in-a-lifetime happening. 
Could it be considered, under the circum­
stances, a sunk shot? 

Question by: E. CRENSHAW 
Carmel, Calif. 

A: Stroke play: Yes. A fellow-competi­
tor is an outside agency (Definitions 10 
and 22). Should he attend the flagstick 
without authority and should the compe­
titor's ball strike the flagstick or cup 
liner (which is an extension of the flag-
stick), it is a rub of the green and the 

ball shall be played as it lies—see Rule 
26-1 and Rule 26-3b. Since the ball went 
into the cup liner, it must be considered 
as holed. (Note: In the 1960 Rules, this 
is covered specifically in Rule 34-2b.) 

Match play: A lost the hole for viola­
tion of Rules 34-1 and 35-lh. B was en­
titled to have the flagstick unattended 
and to play for it. Rule 34-1 provides that 
the flagstick may be attended "only on 
the authority of the player." A, the op­
ponent, breached that Rule and also Rule 
35-lh, which prohibits taking "any action 
tc influence . . . the movement of the 
ball." (Note: In the 1960 Rules this is 
covered specifically in Rule 34-2a.) 

AID IN GRIPPING: BALL IN HAND 

USGA 59-42 
R. 2-2f 

Q: A player putts with a golf ball held 
in his left hand against the putter. The 
object is to apply the pressure on the 
ball and transmit this pressure to the 
club and therefore he gets help in this 
way. Is that considered to break the sec­
ond part of Rule 2-2f? 

Question by: RODOLFO PATRON 
Mexico, D. F. 

A: Yes. 
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OBSTRUCTIONS: SECOND RELIEF
AFTER DROP

USGA 5943
D. 20 R. 31-2

Q: A ball came to rest within the con-
fines of an open-walled shelter house.
There was a concrete water fountain near
the shelter (sketch enclosed). Where
may the player drop his ball in conform-
ance with Rule 31-2?

Question by: NORMANBUTLER
Dayton, Ohio

Shelter
House

x

Ball X in shelter house may be dropped within
two club-lengths of Point A anywhere inside arc
Be. 8 is a point of maximum relief under Rule
31-2 as it is exactly the same distance from the
hole as Point X. After dropping at Point 8, which
is within two club lengths of Point F, player'S
backswing is interfered with by the water foun-
tain and he is entitled to further relief within arc
BDE.

A: As the ball lay within the confines
of the shelter, Rule 31-2 permits the play-
er to lift the ball without penalty and to
drop it within two club-lengths of that
point on the outside of the obstruction
nearest which the ball originally lay; the
ball must come to rest not nearer the
hole than its original position.

If the concrete water fountain inter-
fered with the player's stance, stroke or

backswing either before or after the play.
er took relief from the shelter, the play
er was entitled to further relief from the
fountain, under Rule 31-2.

The word "outside" as used in Rule
31-2 means, with respect to an obstruc.
tion such as an open shelter, the vertical
plane formed by a downward projection
of the outer limits such as the roof edge.

See Definition 20 regarding obstruc-
tions.

PLACED BALL ROLLING INTO HOLE
1. 'VHEN HOLED
2. 'VHEN CANNOT BE REPLACED

USGA 59-45
D. 5; R. 22-4, 11-4

Q: Two players participating in a
stroke competition on a windy day arrive
at the sixth green with A's ball at rest
lying 3 on a knoll on the putting surface
about 8 feet above the cup. B requests A
to mark his ball as it is in B's line of play
and then B proceeds to play out. Then
A when replacing his ball and before ad-
dressing it sees it roll down the slope in-
to the cup. A claims to have holed out on
the previous shot (3) and if this is not
so, then to have holed out on his next
shot (4). Subsequent replacements indi-
cated that the baIl rolled down to the
cup either in or close to the hole. A
pointed out that he could not replace the
ball on the putting surface and make it
remain stationary unless he forced the
ball into the surface of the putting green.
B maintains that if A could not replace
the baIl properly it was his duty to place
the ball on a more level surface equi-
distant from the hole.

Ql: If A's ball rolled into the cup after
replacement and before address, did he
hole out on previous shot, scoring 3?

AI: Yes. It is understood that the ball
had actually been replaced and was at
rest. A ball when placed is in play and
shall not be replaced-see Rule 22-36 and
Definition 5. (Note-It is emphasized that
this answer is predicated upon the ball
being actually replaced and at rest.)

Q2: Under these circumstances, did A
hole out for a 4?

A2: No. See answer 1 above.
Q3: If the ball cannot be replaced with-

out rolling nearer to or into the cup,
should A replace his ball in another spot
equidistant from the hole?

A3: Yes. In equity under Rule 11-4, if
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the ball could not be replaced to, be at
rest, A should replace it as near as possi-
ble to the spot from which it was lifted
but not nearer the hole.

Q4: Would the ruling be different if
the circumstances as described took place
in match play?

A4: No.
Questions by: HERMANFREYDBERG

New York, N. Y.

BALL LIFTED: WHEN TO REPLACE
ON PUTTING GREEN

USGA 59-50
R. 35-3b; LR

Q: In a stroke competition in 1959 (not
four-ball) a local rule allowed lifting and
cleaning of the ball on the putting green.
In the absence of a local rule, nothing in
Rule 35-1 or 35-3 allows a fellow-competi-
tor to mark his ball on the putting green
in lieu of playing it except upon request
of the competitor.

Could not the competitor, whose ball
was in a hazard within 20 yards of the
hole, legally request the fellow-competitor
to replace his ball and leave it or play it
at his pleasure?

Question by: GARLANDR. JAMES
Portsmouth, Va.

A: No, unless the local rule expressly
permitted.

A comparable local rule recommended
by the USGA when conditions warrant
cleaning the ball provides that "in match
play, the ball must be replaced im-
mediately if the opponent so requests,"
but there is no such provision in stroke
play. (This provision is contained in the
1960 Rules of Golf, under Rule 35-1d.)

It is a basic principle of stroke play
that one ball shall not assist another. In
the case described, we cannot see why
the competitor would have any justifiable
interest in having the fellow-competitor
replace his ball.

USGA PUBLICATIONS OF GENERAL INTEREST
THE RULES OF GOLF. as approved by the
United States Golf Association and the Royal
and Ancient Golf Club of St. Andrews. Scot-
land. Booklet 25 cents (special rates for quan-
tity orders. more than 500).

USGA GOLF HANDICAP SYSTEM FOR MEN.
containing recommendations for computing
USGA Handicap and for rating courses. Book-
let 25 cents. USGA Slide Rule Handicapper.
25 cents. Poster 15 cents.

THE CONDUCT OF WOMEN'S GOLF. contain-
ing suggestions for guidance in the conduct of
women's golf in clubs and associations. in-
clUding tournament procedure. handicapping
and course rating. 35 cents. USGA Slide Rule
Handicapper. 25 cents. Poster 15 cents.
COURSE RATING REPORT. a form for rating
a course hole by hole; for association use. size
4% x 7 inches. 10 cents. $7.50 per 100.
COURSE RATING POSTER for certifying hole
by hole ratings to a club; for association use.
size 81h x 11 inches. 5 cents. $3.50 per 100.
HANDICAPPING THE UNHANDICAPPED. a
reprint of a USGA Journal article explaining
the Callaway System of automatic handicap-
ping for occasional players in a single tour-
nament. No charge.
TOURNAl\IENTS FOR YOUR CLUB. a reprint
of a USGA Journal article detailing various
types of competitions. No charge.
PREPARING THE COURSE FOR A COMPETI-
TION. a reprint of a USGA Journal article. No
charge.
FIRE PROTECTION-GOLF CLUB PROPER-
TIES. reprint of a USGA Journal article by
T. Seddon Duke. No charge.
PROTECTION OF PERSONS AGAINST LIGHT-
NING ON GOLF COURSES. a poster. No charge.
HOLE-IN-ONE Awards. No charge.
LETTER AND SPIRIT OF THE AMATEUR

CODE. a reprint of a USGA Journal article by
Joseph C. Dey. Jr. No charge.
GAMBLING IN GOLF TOURNAMENTS. a re-
print of a USGA Journal article by Richard S.
Tufts. No charge.
WORK OF A CLUB GREEN COl\ll\IITI'EE. a re-
print of panel discussions conducted by the
USGA Green Section Committee. No charge.
HOW TO MEET RISING COSTS OF GOLF
COURSE l\IAINTENANCE. PARTS I & II. re-
prints of panel discussions conducted by the
USGA Green Section Committee. No charge.
GOLF COURSE REBUILDING AND REMODEL-
ING-FACTORS TO CONSIDER. a reprint of
talks delivered at the 1959 Educational Pro-
gram conducted by the USGA Green Section
Committee. No charge.
MISTER CHAIRMAN. a reprint of a USGA
Journal article outlining the duties of the
Chairman of the Green Committee. No charge.
ARE YOU A SLOW PLAYER? ARE yOU
SURE? A reprint of a USGA Journal article
by John D. Ames. No charge.
A JUNIOR GOLF PROGRAM FOR YOUR
CLUB AND DISTRICT. a l6-page booklet on
organizing and developing junior golf programs
at different levels by the USGA Junior Cham-
pionship Committee. No charge.
TURF MANAGEMENT. by H. B. l\lusser (Mc-
Graw-Hill Book Co.• Inc.>. the authoritative
book on turf maintenance. $7.
USGA CHAMPIONSHIP RECORD BOOK. De-
tailed results of all USGA competitions since
their start in 1895. $2.
USGA JOURNAL AND TURF MANAGEMENT.
a 33-page magazine publiShed seven times a
year. $2 a year.

These publications are available on request
to the United States Golf Association. oiO East
38th Street. New York 16. N. Y. Please send
payment with your order.
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