
Example of Symbols: ''USGA'' indIcates decision by the lJnited States Golf Association. ocR & A" indi-
cates decision 63<" the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "59-1" means the first
dp<'lSlon i"""pd in 1959. "D" means definition. "R. 37.7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1959
Rules of Golf.

Bridge In Hazard
USGA 59-19

R. 31-2
Q: If a ball comes to rest so close to

a bridge over a shallow ditch that it in-
terferes with the player's swing, is the
player entitled to relief? Suppose the
ball is in the hazard close to the bridge?

Question by: C. R. AULT
Birmingham, Ala.

A: The player is entitled to relief in
both instances (see Rule 31-2). If the
ball is in the hazard, the player must
drop the ball in the hazard.

Distance Markers
USGA59-22

Miscellaneous
Q: Is there a USGA Rule prohibiting

markers on- the golf course indicating
a distance of 150 yards from the markers
to the green? If there is such a ruling, is
it permissible to plant small trees at dis-
tances of 150 yards from the greens?

Question by: A. W. MITCHELL
. Denville, N. J.

A: There is nothing in the Rules of
Golf to prohibit use of markers indicating
the distance to the putting green.

However, distance markers are prohi-
bited in competitions conducted by the
USGA.

Effective Handicap
USGA 59-23

R. 36-1, 36-5, 37-4, 38-3, 41-7
Handicap Decision 59-5

Q: Our association held a one-day,
handicap four-ball tournament on July
10, net prizes only.

A and B entered as a team and sent
in their entry during the latter part of
June, indicating handicaps of 7 and 7.
They won the tournament with a net
score of 139; two teams tied for second
with 140 and six teams tied for fourth
with 141.

On July 11 a protest was lodged against
the winners on the basis their handicaps
were incorrect. I investigated and found
that the handicap committee at their club
had revised the handicaps of all members
on July 1. This action is taken monthly.
The handicaps of A and B were reduced
to 6.

B played in a pro am tournament on
July 6 and used his revised handicap of
6. He will be out of town for some time
and is not available for comment. I have
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the fence were not there, the ball would
probably have fallen out of bounds.

Question by: S. D. BROWN
Pine Orchard, Conn.

A: Walls, fences, stakes, railings or
similar objects defining out of bounds
are not obstructions-see Definition 20-
and the player is not entitled to free re-
lief under Rule 31. Relief may be obtain-
ed only under Rule 29-2.

talked to A, who states he was of the
opinion that he should use the handicaps
originally sent in even though the tour-
nament was held ten days after the handi-
caps were revised.

Any advice you can give me to help
decide the proper action to take will be
deeply appreciated.

Question by: RAYLAWRENSON
Adelphi, Md.

A: All players in the one-day handicap
tournaments should have used handicaps
which were in effect at the time of the
competition, unless there were any rule
or custom to the contrary. (See Rule 37-4
for the players' responsibility.)

The Committee would be justified i!l

disqualifying players who played with
handicaps higher than their actual handi-
caps at the time (see Rules 38-3 and 41-7).
For the Committee's right to waive or to
modify a disqualification penalty in ex-
ceptional individual cases, see Rule 36-5.

If any competitor played with a handi-
cap lower than his actual handicap, his
score should stand as returned (see Rule
38-3) .

The Committee should publish in ad-
vance the conditions under which a com-
petition will be played (see Rule 36-1).

Conceded Hole
Won On Infraction

USGA 59-25
D. 28; R. 11-1, 21-2

Q: A and B are engaged in a match.
X and L complete the "fousome" but are
not engaged in match.

On Hole 16 A and B are all even. A
and X drive near the rough on the left
side of the fairway. Y drives down the
middle and B into the right rough.

A hits first and puts his shot on the
green. X and Y then hit their shots. B
hits his second shot last, into the trap in
front of the green. After three unsuc-
cessful attempts in getting out, B picks
up his ball and concedes the hole to A.

Upon reaching green, A discovers and
declares that he had hit X's ball to the

No Free Relief green. B immediately claims the hole as
his.

F B d Up to the time A had discovered hisrom oun ary mistake and after B had picked up and
USGA 59-24 conceded the hole to A, no player was

D. 20; R. 29-2, 31 aware that any infraction had been com-
Q: Our seventh hole is a par 5 dog-leg mitted.

on the drive to the left, with an interior Since the last two holes were halved,
angle of about 120 degrees. Along the this was the deciding hole in the match.
left side of the first leg, and on our pro- Question by: BERNARDJ. BOLES
perty line, is a fence consisting of a Buffalo, N. Y.
masonry wall about four feet high, top- A: B won the match. B made a proper
ped by wire netting. Often a sliced drive claim before either he or A played from
hits this fence and the ball falls down the next teeing ground-see Rule 11-1.
against the bottom of the wall or so close A lost the 16th hole under Rule 21-2,
to it that it cannot be played by a right- which provides in part: "If a player play
handed player, and, even if played, it a stroke with any wrong ball except in
must be along the line of the fence in- a hazard, he shall lose the hole." Thus,
stead of towards the hole. the hole was decided when A played the

What is the ruling on such a lie? May wrong ball; what happened thereafter
the ball ever be dropped (and where) was irrelevant.
without penalty? X and Y were outside agencies. The

We have no local rule on this situation case illustrates the inadvisability of con-
and have said that a }jaIl could only be stituting matches and groupings in any
lifted under Rule 29, Clause 2. This is, manner other than as provided in Defini-
to an extent, justified by the fact that if tion 28.
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