WHAT ARE YOUR RIGHTS
IN THE WATER HAZARD RULE

hat choices does a player have as to
procedure when his ball enters a
lateral water hazard?
A series of excellent questions has been
submitted to the USGA Rules of Golf
Committee by Naval Comdr. N. A. Mac-

Kinnon, of Patuxent River, Md. The
USGA Decision follows:
USGA 59-20
R. 33 D. 14

Q: A question has come up as to the
interpretation of Rule 33. When a ball
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Some of the Fine
Points for Relief
Under Rule 33

has been hit into a lateral water hazard,
the local practice is to drop a ball, under
penalty of one stroke, anywhere along the
line of flight of the ball that was hit into
the hazard. This is justified as being in
accordance with Note 3 under Rule 33.

A ball has been hit into a lateral water
hazard as shown in the accompanying
sketch:

1. Is it a breach of the Rules to drop a
ball at point E?

2. Is it in accordance with the Rules
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A — Spot from which original ball was played

B — Spot at which original ball came to rest in lateral water hazard.

C — Spot at which the ball last crossed the margin of the water hazard

D — Point behind the hazard such that the spot at which the ball last crossed the
margin of the water hazard is between the point and the hole. There is no limit
to how far behind the hazard the point is located.

E — Point along the line of flight of the original ball that came to rest in the
hazard. This point is more than two club-lengths from C.

F — Spot opposite the point where the original ball last crossed the hazard margin

(zz—Spot opposite the point where the original ball last crossed the hazard mar-
gin—USGA)
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either to play the ball as it lies or, un-
der penalty of ene stroke, to:

(a) drop a ball at point A.

(b) drop a ball at point D.

(c) drop a ball within two club-lengths
of points C or F so that the ball comes
to rest not nearer the hole.

3. Is there any course of action open
to the player other than those listed in
2, above?

Questions by: N. A. MacKinnon
Commander, U. S. Navy

Naval Air Test Center
Patuxent River, Md.

A: 1. Yes, it is a breach. The expression
“line of flight” is not used in Rule 33.
The so-called “line of flight” is not of it-
self a proper line along which to drop a
ball under Rule 33-2a and 33-3a.

2. (a) Yes. See Rule 33-2b and 33-3a.
(b) Yes. See Rule 33-2a and 33-3a.
(c) Point C—yes; it is in accord-

ance with 33-3b.

Point F—no; it is not in accordance
with Rule 33-3b.

If a ball is dropped on the same side of
a lateral water hazard at the point where
the ball last crossed the hazard margin,
it must be dropped within two club-
lengths of that crossing point.

If a ball is dropped on the other side
of the hazard, the determining point is
directly opposite the last crossing point
on a line approximately at right angles
te the general directional line of the
hazard there. This determining point on
the other side of the hazard has been in-
dicated by the USGA as zz in the sketch.

In any case, a ball dropped must come
to rest not nearer the hole than the point
where the ball last crossed the hazard
margin.

3. No.

Note—as the water hazard nears the
green, it would appear that its character
changes from a lateral to a regular water
hazard within the meaning of Definition
14b, ¢ and d.
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