THE
REFEREE

Decisions by the
Rules of Golf Committees

Example of Symbols: “USGA" indicates decision by the United States Golf Association. “R & A’ indi-
cates decision by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. “58-1” means the first

decision issued in 1958. “D"
Rules of Golf.

Loose Impediment Outside

Hazard May Be Moved

USGA 5821
D. 17, R. 18-1, 18-2

Q: Player A hit his ball into the rough.
The ball came to rest on a clump of dead
grass which was on a rock. Directly be-
hind the ball was another rock which
obstructed the player from hitting the
ball toward the green. The player moved
the rock which was directly behind his
ball and had an open swing directly to-
ward the green.

Is it permissible for a player to move
all loose obiects snch as rocks, sticks,
ete., without penalty?

Question by: KENNETH R. Woobs, PRESIDENT
Missouri Sand Green Golf. Assn.
Jefferson City, Mo.

A: If the rock was not embedded, it
was a loose impediment (Definition 17),
and the player was within his rights in
removing it—see Rule 18-1. The fact that
the position of the ball was improved by
removal of a loose rock has no bearing.

It is permissible to remove any loose
impediment except when both the im-
pediment and the ball lie in or touch a
hazard. For ball moving after a loose im-
pediment has been removed, see Rule 18.2.

means definition. “R.

37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1958

Committee Responsible for
Positioning Exempt Qualifier

in Automatic Draw

USGA 58-22
Tourn.

Q1: If the defending champion is exempt
from qualifying for a match play tourna-
ment, does she automatically assume the
No. 2 position in the numerical draw,
leaving No. 1 position for the lowest
qualifier among remaining contestants?

Q2: With all byes falling in the last
flight, what is the minimum number of
players required for a flight of 8-16-32-647
In other words, what is the limit of byes
or percentage of byes? Most of our tour-
naments are flights of 8 and we never al-
low the last flight to have more than
three byes. If there are less than five
girls in the last flight, we provide an-
other type of competition or refund the
entry fee.

Questions by: Mgs. AL K. HaLL, Jr.
San Mateo, Cal.

Al: There is no rule governing the
position in the draw of a defending cham-
pion who is exempt from qualifying. The
matter is up to the committee in charge,
which should decide in advance.
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SIX OVER

Among the spectators at the New
York World Telegram’s famous hole-
in-hole tournament were two women.
One was over heard to say to the
other, “You know, the closest I ever
came to a hole-in-one was 7.”

from The Complete Golf Joke Book
by Seymour Dunn

A2: There are no rules governing the
minimum numbers of players needed for
flights of 8, 16, 32 and 64, but it would
be reasonable to require more than half
of those numbers. For the USGA Ama-
teur Championship, there are 56 byes in
a flight of 256.

Playing of Provisional Ball

USGA 58-23
R. 292, 30

Ql: I should like to have the reason
and basic intent of the Provisional Ball
rule explained.

Q2: If a player shooting off a tee misses
the shot, 40’ or 50’ on the fairway, and
the ball is plainly in sight, and not in
cbvious trouble, may he invoke the pro-
visional ball rule, and then have the op-
portunity to have the choice between the
iwo tee shots?

Certainly, in my opinion this would
be wrong and the player would be tak-
ing unfair advantage of the rule, despite
the fact that he would be shooting three
from the tee with his provisional ball.

Q3: Under tournament rules, would the
situation described in Question 2 be
permitted?

Questions by: M. M. BRrISKIN, JR.
Chicago, Ill.

Al: The purpose of Rule 30 is to save
time through play of a provisional ball
when the original ball may be lost, out
of bounds, unplayable, or in a water
hazard or lateral water hazard.

A2: Rule 29-2 provides in part: “The
player is the sole judge as to when his
bhall is unplayable. It may be declared

unplayable at any place on the course.”
The player therefore may invoke the
provisional ball rule in the situation de-
scribed. The stroke-and-distance penalty
in Rule 29-2a is ordinarily adequate pro-
tection against abuse of the provisional
ball rule.

However, the Rule may not be stretch-
ed to the point indicated in USGA De-
cision 53-65, as follows:

“Q: What is there to prevent a
player from playing a provisional
ball on every par 3 hole?

“A: The Rules of Golf are framed
on the assumpion that golfers play
honestly. Permission to play a pro-
visional ball is granted by Rule 30-1
only on the following conditions:
first, when a ball may be lost, out of
bounds, unplayable, or in a water
hazard or lateral water hazard, and,
secondly, for the sole purpose of
saving time.

“If there is no reasonable possi-
bility that the ball may be in any
one of the above conditions, the play-
er has no right to play a provisional
ball, -and if he does so he violates
Rule 30-1, penalty for which is loss
of hole in match play or two strokes
in stroke play. See also Rule 8, which
prohibits a practice stroke during the
play of a hole, and Rule 37-7, deal-
ing with delay in play.”

A3: Yes.

Player at Liberty

to Straighten Flagstick

USGA 58-24
R. 34-1, 35-1h

Q: The flagstick is bent in a forward
position. Is it permissable for the indi-
vidual to bend the stick to straighten it?
Or should he keep resetting flagstick un-
til it is in a suitable position for putting?

Question by: Bos HAGGERTY
Edison Club
Rexford, N. Y.

A: If the flagstick is bent and it is of
a material which can be straightened
quickly by hand, the player may
straighten it, having regard for Rule 37-7
(Undue Delay).

24 USGA JOURNAL AND TURF MANAGEMENT: SEPTEMBER, 1958



