Example of symbaols:

Water Behind Island Green
A Lateral Hazard
USGA 58-1
D. 14¢; R. 33-2; 33-3; LR.

Q: The ninth hole of the Ponte Vedra
Club course is about 148 yards long and
the green is on an island completely sur-
rounded by water.

If a player should play a ball directly for
the hole but it does not clear the water
hazird, he should play 3 either from the
teeing ground or from the front part of
the tee in accordance with Rule 33-2a.

If a player should hit a ball to right or
left and it should land on the island and
bounce into the water, he should play 3
in accordance with Rule 33-2b or Rule
33-3b because the water at the sides de-
finitelv comes under the definition of a
lateral hazard (Definition 14C).

Now the question is: if a ball is played
directly over the green into the water on
the far side, would the player have any
relief under the lateral hazard definition?
Although it is not practical to play the
next shot in accordance with Rule 33-2a,
it seems an excessive penalty for a player
making a better shot to have to play his
next shot from the teeing ground, 148
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yards away, when a player who has played

a much poorer shot (a hook or a slice) is

permitted to play his next shot from 30

or 4o yards from the hole with no water
in between.

Question by: SHEPARD BARNFS

Ponte Vedra Beach, Fla

A: From the description, the committee
would seem justified in defining the water
hazard behind the green as a lateral water
hazard.

It is suggested that large, distinctive
stakes indicate where the regular water
hazard begins and ends.

In order for Rule 33-3b to operate, the
ball must cross the margin of a lateral
water hazard.

The committee might consider establis!i-
ing special areas on which a ball may be
dropped in lieu of classifying certain sec-
tions of the water hazard as lateral.

Local Rule Required For
Relief From Underground Pipe
USGA 58-2
R. 31-2; LR.
Q: If a water-pipe is just underground irr
some places and above ground in other
places, but the covered parts raise the
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ground to a point where it would make
a very uncomfortable stance, and if the
player spread his feet a little further apart
he would be standing on exposed pipe,
can this covered part be treated as an im-
movable obstruction?
Question by: LEON KAPLAN
Waltham, Mass.

A: In the absence of a local rule, the
Rules of Golf provide no relief from turf
raised to cover an underground water pipe.

Two avenues of relief appear to be open
to the club. The first would be to level the
terrain surrounding the pipe. The second
would be to draft a local rule to provide
free relief, based upon the principles of
Rule 31-2.

Where the pipe is exposed, Rule 31-2
would, of course, apply.

Provisional Ball In Play

When Original Ball Abandoned
USGA 58-3
R. 30

Q.1: If provisional ball from the teeing
area is found to be in ground under repair
and player elects to drop it without penalty
and then decides to play the provisional
ball, will he be shooting four?

That, of course, is a misquote. The Rule
30-4 states if player deem his first ball un-
playable he must continue play with pro-
visional ball.

Q.2: Am I correct in assuming that in
abandoning his first ball it is mandatory
for player to deem it unplayable in order
to have the right to play the provisional
ball?

Q.3: Does this not all add up to the fact
that regardless of the rule covering the
particular case the stroke and distance
penalty will apply to all abandonment of
original ball, if water hazard is not ex-
cepted?

Questions by: THOMAS G. MCMAHON
Los Angeles, Cal.

A.1: Yes.

A.2: No. The first ball might be lost,
out of bounds or in a water hazard, and
in any such case the provisional ball would
become the ball in play. See Rule 30.

A.3: Yes.
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STATEMENT REQUIRED BY THE ACT OF AUGUST
24, 1912, AS AMENDED BY THE ACTS OF MARCH
3, 1933, AND JULY 2, 1946 (TITLE 39, UNITED
STATES CODE, SECTION 233) SHOWING THE
OWNERSHIP, MANAGEMENT, AND CIRCULATION
OF USGA Journal and Turf Management, pub-
lished seven times a year at New York, N. Y., for
October 1, 1957.

1. The names and addresses of the publisher,
editor, managing editor, and business managers
are: Publisher, United States Golf Association, 40
East 38th Street, New York 16, N. Y.; Editors,
Joseph C. Dey, Jr. and John P. English, 40 East
38th Street, New York 16, N. Y.; Managing Editor,
Miss Nancy Jupp, 40 East 38th Street, New York
16, N. Y.; Business Manager, none.

2. The owner is: (If owned by a corporation, its
name and address must be stated and also im-
mediately thereunder the names and addresses of
stockholders owning or holding 1 percent or more
of total amount of stock. If not owned by a
corporation, the names and addresses of the indi-
vidual owners must be given. If owned by a part-
nership or other unincorporated firm, its name and
address, as well as that of each individual mem-
ber, must be given.) United States Golf Assaciation,
40 East 38th Street, New York 16, N. Y. President,
Richard S. Tufts, 40 East 38th Street, New York 16,
N. Y. Vice President, John D. Ames, 40 East 38th
Street, New York 16, N. Y. Vice President, John G.
Clock, 40 East 38th Street, New York 16, N. Y.
Secretary, Charles L. Peirson, 40 East 38th Street,
New York 16, N. Y. Treasurer, J. Frederic Byers, Jr.,
40 East 38th Street, New York 16, N. Y.

3. The known bendholders, mortgagees, and
other security holders owning or holding 1 percent
or more of total amount of bonds, mortgages, or
other securities are: (If there are none, so state.)
None.

4. Paragraphs 2 and 3 include, in cases where
the stockholder or security holder appears upon
the books of the company as trustee or in any
other fiduciary relation, the name of the person or
corporation for whom such trustee is acting; also
the statements in the two paragraphs show the
affiant’s full knowledge and belief as to the cir-
cumstances and conditions under which stock-
holders and security holders who do not appear
upon the books of the company as tr , hold
stock and securities in a capacity other than that
of a bona fide owner.

5. The average number of copies of each issve
of this publication sold or distributed, through the
mails or otherwise, to paid subscribers during the
12 months preceding the date shown above was:
(This information is required from daily, weekly,
semiweekly, and triweekly newspapers only.)

John P. English, Editor
Sworn to and subscribed before me this 14th day
of October, 1957.
(signed) Charles H. Ward, Notary Public,
State of New York
(My commission expires March 30,
1959).
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