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Chalk on Clubface
Violates Rule

USGA 57-6
R. 2-2b,d

Q: During the 1956 Amateur Cham-
pionship, I observed a few players applying
chalk to the faces of their irons.

Is this permissible? If not, what is the
penalty in match and stroke play?

Question by: ROBERT K. HOGARTY
Northfield, Ill.

A: It is not permissible to apply chalk
or other foreign materials to a clubface
during play.

Rule 2-2b provides: "The player or
other agency shall not change the playing
characteristics of a club during a round."

Rule 2-2d provides that: "Club faces
shall not bear any type of finish made
for the purpose of putting additional spin
on the balL"

The penalty for violation of Rule 2 is
disqualification, unless waived or modified
under Rule 36-5.
Comment: Decision 57-6 represents a re-
'l-'isionin policy. Players in pa.rt champion-
sbips have applied chalk to club faces
w~thout being considered in violation of
an'Y Rule.

Knocking Ball Away
Tantamount to Lifting

USGA 57-22
R. 23-3, 35-3

Q: In stroke play, Mrs. E. was on the
18th green in 3. Her first and second putts
wefe missed, and the ball lay about two
inches from the cup. In disgust she knock-
ed the ball toward the side of the green
with the back of her putter. It didn't go
far and she knocked it again, off the green.
She was reminded she had to hole out, so
she picked up the ball and replaced it two
inches from the cup and did not leave the
green until she holed out.

Is she disqualified for not playing the
ball back to the hole from where she
knocked it? Or should she incur a two-
stroke penalty, which would have applied
had she only lifted the ball? Or should she
in~ur the two-stroke penalty plus the twq
strokes she took in hitting the ball away
fwm the hole?

Mrs. E. finally felt she should withdraw
to be absolutely fair to the whole field.

Question by: MRs. CHARLESF. Fox,
Secretary, Women's Metropolitan

Golf Association
Highland Park, Mich.
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A: The player should have been per­
mitted to replace the ball under a two-
stroke penalty as provided for in Rules 
35-3 and 23-3. 

The player in effect lifted the ball when 
it was close to the hole. The two-stroke 
penalty is adequate to regulate further 
play and to equalize any possible advantage 
she may have gained in moving the ball 
with a club rather than actually lifting it. 
The word "lift" in Rule 23-3 need not be 
interpreted too literally here. 

Committee Responsible For 
Searing Procedure In Team 

Match 
USGA 57-23 
R. 11-1,-3,-4; 38-2,-3 

Q: In an interclub team match, play was 
in four-ball matches, three-point Nassau, 
with one point for low ball on front nine, 
one point on second nine and one point 
for overall total. 

When match was completed, Twaalfskill 
was declared winner by a 20-19 score. 

A member of the Woodstock team dis­
covered an error against his side about 
one-half hour after the match was over. 
The score had been reported by one of the 
Twaalfskill members playing in the four-
ball match as a 3-0 victory for Twaalfskill, 
but the Woodstock player insisted the first 
nine had been halved entitling each side 
to % point. This would have made the 
final result 2% to *4 in favor of Twaalf­
skill and thrown the final tally to a 19V2-
19% tie. 

A check of the scorecard revealed a hal­
ved nine. 

Twaalfskill insisted the score should 
remain as originally posted and that, even 
though a Twaalfskill man turned in the 
erroneous score, the Woodstock players 
were liable and responsible for not check­
ing. Twaalfskill claimed the 20-19 victory. 
Woodstock said the score should be cor­
rected and the match declared a iStVz-
19% tie. Other Woodstock players in­
sisted that the erroneous score turned in 
by the Twaalfskill member of the foursome, 
who was serving as official scorer, invali­
dated the entire match, which should be 

thrown out. This would create a Wood­
stock victory. 

Efforts to settle the argument on the 
basis of sections 2 and 3 of Rule 38 failed 
to satisfy either side. 

Question by: CHARLES J. TIANO 

Kingston, N. Y. 
A: The Commtitee in charge should 

determine the matter, as it apparently fixed 
a procedure for scoring and reporting re-
suits of matches. If the Committee cannot 
come to a conclusion, it may submit a writ­
ten statement to the USGA as provided for 
in Rule 11-3. 

The players in the match should have 
had an understanding as to the status be­
fore results were reported, 

The issue is the status of the Nassau 
point for the first nine holes. If the players 
agreed on the status of the first nine be­
fore any player had driven from the tenth 
tee, no later claim was admissible, under 
Rule 11-1, unless wrong information were 
involved. 

If an erroneous report of the results was 
made by one player in the match, without 
consultation with and agreement by the 
opponents, the error should be corrected. 
See Rule 11-4. 

The Rules ghe no status to a score card 
in match play. However, the Committee 
may use a score card in a supplementary 
manner when it considers the card could 
be of assistance. 

Rule 38 applies to stroke play, not 
match play. 

Ball Struck on Backward Swing 
Incurs Penalty Stroke 

USGA 57-24 
!>• 3, 30; 
R. 16, 27-ia, 27-ic. 

Q. 1: In a tournament, a thunderstorm 
came up, and the committee ordered play 
suspended until after the storm. One wo­
man had driven off the tee, and all four 
in the group marked her ball visually; no 
actual marker or cover was placed over the 
ball or spot where the ball rested. After 
the storm and when play resumed, the 
other women drove off, but the woman 
who had first driven was unable to find her 
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ball. Someone must have removed it, acci-
dentally or otherwise. The committee
penalized her two strokes over her objec-
tions. What should the ruling be?

Q. 2: On addressing a ball on the fair-
way or putting green, should the face of
the club touch the ball, I understand that
is allowable, but suppose on the puttjng
green the ball is jiggled, not actually
moved? I've seen players double-face a
ball, put the putter first behind then over
the top of the ball and line the putt up
from in front of the ball then place the
putter behind the ball to stroke it. Any
number of times I've seen the ball jiggle.
Is this a stroke? I've been told that a ball
must roll half a revolution to be a stroke,
something which is pretty hard to define.

Q. 3: A player chipping missed his shot
completely, and in swinging his club back
he accidentally hit his ball, which was
driven backwards some dozen feet by the
back of the club. Is this considered a stroke,
or does he just count the missed stroke
and not the one hit as his club swung
backwards?

Questions by: FREDC. CLARKE,JR.
Woodstock, Vt.

A. 1: As the player's ball was visible
from the tee by all four players before play
was suspended, it can be claimed in equity
that the ball was moved by an outside
agency, and a ball must therefore be drop-
ped without penalty under Rule 27-1a.
When play is temporarily suspended, it is
permissible and advisable. but not obliga-
tory, to lift and mark the location of a ball
in play.

A. 2: A ball may be touched while be.
ing addressed provided it does not move.
(Rule 16). A ball is deemed to have
moved if it leaves its position and comes
to rest in any other place (Definition 3).

A. 3: A "stroke" is the forward move.
ment of the club made with the intention
of fairly striking at and moving the ball
(Definition 30). In addition to counting
the missed stroke, the player is charged
with a penalty stroke for accidentally mov-
ing the ball with his backward swing fol-
lowing the missed stroke (Rule 27-1C);
and the ball is then played as it lies.

Testing Brake With Putter
Contrary To Rules

USGA 57-27
R. 35-1C, 35-ld

Q: I have been experimenting to check
the break on a green by placing my mallet-
head putter flat on the green and then by
lifting it at the end of the handle and
checking the way it swings to determine
the break.

Putter-head placed in three places-im-
mediately behind the hole, just to the side
of the line of putt, and immediately be-
hind the ball-can give me a very definite
idea of break.

In no case have I touched the line of
putt or placed the putter with more than
its own weight, nor has the green been
rubbed with the putter to test the grain.
I don't see that I have violated any ruI~
but would like your opinion as to this
procedure.

Question by: GENE ANDREWS
Beverly Hills, Cal.

A: The action violates Rule 35-1d, which
prohibits testing the surface of the putting
green.

Attention is also called to the provision
in Rule 35-1C that "the line of the putt
shall not be touched in front of, to the
side of, or behind the hole".

Holes Must Be Played
In Correct Sequence

R. & A. 56-75-3 I

D.29
Q: Two players in an Inter-Club Match

played on a neutral course, and omitted to
play the fifth hole.

They were playing on '1 nine-hole course
and found out their mistake at the 9th
hole. They returned to the clubhouse and
reported their mistake and the member in
charge for that day told them to return to
the 5th hole and replay to the 9th: can-
celling 6th to 9th holes played. Was this
correct?

A: In the circumstances described by
you, the member in charge gave a correct
ruling. The stipulated round consi~ts of
playing the nine (or eighteen holes) in
their correct sequence. Definition 29.
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