
hole before putting, provided the line of
putt is not touched in violation of Rule
35-Ib and no other Rule is infringed.

B(lilinside Orange Must Be
Played or Deemed Unplayable

USGA 57-I7
D. 17; R. 16, 29

Q: A player pulled his drive into the
rough and hit an orange tree. The force
of the ball was responsible for the latter
tmering an orange, which dropped to the
ground and rolled along with the ball in-
side. What is the ruling?

A: The player would have to play the
ball as it lay or deem it unplayable. The
orang~ .was not a loose impediment under
Defimuon 17, became it adhered to the
ball (or vi~e versa), and so the player
could not mvoke Rule 18. The ruling
w~)Uldbe th: same if the orange had been
lymg loose m the fairway when the ball
struck it.

Ex~~ple of symbols: "USGA" i~dicates decision by the United States Golf Association. "R & A" indicates
decIsion by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "57.1" means the first decision
issued in 1957. "0" means definition. "R. 37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1957 Rules of Golf.

Water May Be Scooped
From Hole Without Penalty

USGA 57-16
R. 35-Ib

Q: A heavy rainstorm started while a
match was on the 14th green. The teams
finished the 14th hole and then went into
the shack for approximately one hour. It
was then decided between the two teams
to continue the match. At that time the
I6th green was flooded and the approach
to the 17th green was also flooded. The
teams reached the 17th green. One of the
players was putting a two-foot putt toward
the cup and he noticed that the cup }Vas
filled almost to the brim with water. He
had the caddie take a cigarette package and
~coop three packagefuls of water from the
cup. It cannot be said that any portion of
the rim of the cup was touched.

The n:o foot putt was hit into the cup,
after which the win of the hole was pro-
tested by the opposing team and a ruling
requested.

Question by: ARNOLDH. BACHNER Ball Rolled On Green
Harrison, N. Y. Incurs Penalty

A: There is nothing in the Rules of
Golf to prevent a player from removing USGA 57-

18
R. 35-Id

water or any other foreign matter from a Q: In stroke play, after heavy rain some
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of the greens had pools of water. On the 
14th green there was a pool of water be­
tween a player's ball and the cup, and a 
pool of water behind the ball. The player 
did not move his ball around the water 
in front of his ball, as I understand he is 
allowed to do providing he is no nearer 
the hole, but took a ball out of his pocket 
and, by hand, rolled it through the water 
which was behind his ball. Ball was rolled 
diagonally to path of ball he was playing. 
Other players claimed this an infraction of 
the rule and a two-stroke penalty should be 
invoked. The player claims he learned 
nothing by his action and proceeded to 
three-putt the green. 

Will you kindly give me the ruling? 
Question by: T. W. HAMILTON 

So. Norwalk, Conn. 
A: The player incurred a two-stroke 

penalty for violating Rule 35-id, as fol­
lows: "During the play of a hole, a player 
shall not test the surface of the putting 
green; he shall not roll a ball or roughen 
or scrape the surface." 

Bases for Fencing Posts 
Are Not Obstructions 

USGA 57-19 
R. 31-2; D. 20 

Q: Fence posts were set in approximate­
ly 14-inch concrete bases for a fence which 
bounded the course. Is the part of the 
concrete base which is within the boundary 
of the course considered an obstruction? 
A ball was lying against such concrete base. 

Question by: M. SANDERS 
Valley Stream, N. Y. 

A: A fence defining out of bounds is 
not an obstruction (Definition 20 ) ; posts 
and other means of supporting such a fence 
ordinarily should not be regarded as ob­
structions. We recommend that the local 
committee publish a local rule stating that 
the concrete bases of the fence posts are 
not obstructions. 

If it were ruled otherwise, inequities and 
confusion could arise from the fact that 
under Rule 31-2, relief would be available 
from the concrete bases but would not be 
available from the fence and its posts. 

Time Limits for Applying 
Stroke Play Penalties 

USGA 57-20 
R. 11 

Q: In stroke competition, is there a time 
limit for applying penalties for violations 
of Rules? In match play time limits for 
claims are set forth in Rule 11-1, but there 
does not appear to be any counterpart for 
stroke play. 

A: In stroke play, no penalty for a Rules 
violation can be applied after the competi­
tion has closed (unless wrong information 
had been given by the competitor). The 
competition is deemed to have closed: 

(a) Stroke play qualifying followed by 
match play—When the player has 
teed off in his first match. 

(b) Stroke play only—When the re­
sults are officially announced. 

Flag is Attended 
At Putter's Risk 

USGA 57-21 
R. 34-2 

Q: A and B are playing stroke play with 
a double caddie. The caddie is raking a 
bunker after A's shot. It is B's turn to putt. 
To speed play, A offers to attend the pin 
for B. B requests her to remove it. She 
does so and steps away from the cup. A 
sees B's ball rolling toward cup and thinks 
it is going to roll over cup so she rushes 
up and puts the pin back in, by her own 
admission, "to stop the ball." 

Does A incur a penalty under Rule 
35-ih for having taken action to influence 
the position or movement of the ball? 

Does B incur a penalty under Rule 34-2 
for hitting an attended pin? 

Do both A and B incur penalties for 
above reasons? 

Question by: MRS. C. S. BEATTIE 
Oak Park, 111. 

A: B in effect requested that the flag-
stick be attended and therefore incurred a 
penalty of two strokes if the ball struck 
the attended flagstick; see Rule 34-2. 

There was no other penalty. 
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