
Example of symbols: "USGA" indicates decision by the United States Golf Association. "R & A" indicates 
decision by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "57-1" means the first decision 
issued in 1957. " D " means definition. "R. 37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1957 Rules of Golf. 

The opponent sustains a penalty of loss of 
hole. 

Stroke play—(a) and ( b ) — A fellow-
competitor is an outside agency (Defini­
tions io and 22) . There is no penalty; if 
the ball strikes the fellow-competitor or 
rhe flagstick, it is a rub of the green and 
shall be played as it lies—Rule 26-3D. 

Q 2 : If an opponent (or fellow-compe­
titor) attends the flagstick, without the 
authority of the player playing the stroke, 
in match or stroke play, and the player is 
aware and does not register objection, is 
the player considered to have given his 
consent and thus to have exercised his 
authority to have the flagstick attended 
under Rule 34-1? 

A 2: Yes. 

Gross and Net Prizes 
USGA 57-13 
R. 36-1, 36-3 

Q: In a qualifying round, two players are 
tied for low gross. One of the tied contes­
tants was also low net, but she elected to 
play off for low gross. Having lost, she 
felt she retained her right to the low net 
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Flagstick Attended 
Without Consent 

USGA 57-12 
D. io , 22; R. 5, 26-30, 34-1, 35-ih 

Q 1: What is the penalty, in match or 
stroke play, if the opponent (or fellow-
competitor) attend the flagstick without 
the authority of the player playing the 
stroke and under circumstances in which 
the player cannot prevent such action—for 
example, because he is playing from a 
bunker and cannot see the flag or because 
his ball is already in motion— 

(a) if the opponent (or fellow-com­
petitor) or the flagstick is struck by the 
player's ball? 

(b) if opponent (or fellow-competi­
tor) or the flagstick is not struck by the 
player's ball? 
A l : Mateo play—(a) and ( b ) — T h e 

player was entitled to have the flagstick 
unattended and to play for it. Rule 34-1 
provides that the flagstick may be attended 
"only on the authority of the player." The 
opponent breached that Rule and also Rule 
35-ih, which prohibits taking "any action 
to influence . . . the movement of the ball." 



the original ball was played but nor
nearer the hole, without penalty. If the
original stroke was played from the tee-
ing ground, a ball may be teed anywhere
Nithin the teeing ground; if from
through the green or a hazard, it shall
be dropped.

Checking Distance
Is Seeking Advice

USGA 57-15
D. 2; R. 9-1

Q: On the 16th hole, a marker clearly
indicated in figures that the green was 150
yards ahead, but my opponent, before sel-
ecting her club, asked my caddie: "Is that a
true 150 yards to the green?"

I immediately called the hole on her ac-
cording to Rule 9- 1.

When we returned to the clubhouse the
rules committee ruled me wrong and,: of
course, I abided by their decision. They
s3.id she was merely making a comment,
but I maintained that she had no reason
to ask my caddie anything, in view of the
clear marker, and that she really wanted to
know which dub to select, which comes
under the heading of "advice." Will you
please advise me what the official USGA
ruling would be under these circumstlnces?

Question by: MRS. JAMESWEISKOPF
Miami Beach, Fla.

A: The player violated Rule 9-1 which
prohibits asking for advice, except from
one's own caddie, partner or parener's cad-
die. Definition 2 provides: " 'Advice' is
~ny counsel or suggestion which could in-
fluence a player in determining his play.
the choice of a club, or the method of
making a stro~e,"

prize, challenging the committee to show
her a rule prohibiting this. Our Tourna-
ment Calendar doesn't, in our opinion,
adequately cover this question.

Question by: MRS. THOMAS D. GATES
Rules Chairman, Women's Southern

California Golf Association
Los Angeles, Cal.

A: The distribution of prizes is a matter
within the province of the local committee
to decide.

Your committee has stipulated in its
Tournament Calendar, pursuant to Rules
36-1 and 36-3, that "in a qualifying
round, if one contestant wins both gross
and net, she must accept gross only,"

We would consider it an equitable in-
terpretation of your stipulation to permit
a player who ties for gross prize and also
qualifies for a net prize to playoff for the
gross prize before waiving her claim to
the net prize.

The play-off is an extension of the
lOmpetition, and the player should not be
required to waive her right to net prize
until the competition has been completed.

Enforcing Local Rule
USGA 57-14
L. R.

Q: There has always been an unwritten
rule at my club that a ball striking the
overhead power line from the eighth tee
may be replayed with no penalty. It is true
that a perfectly played ball from the blCk
tee could be deflected or practically stopped.
I am wondering if a player's ball hits the
wire and ends up in the cup or very near to
the cup whether his opponent could de-
Gland that he shoot again? Can the ball be
declared dead? How shall we word this on
our score card? Played Wrong Ball

Question by GLENN R. JONES After Holing Out
Grand Island, Neb. R. & A. 56-1°3-44

A: We do not recommend local rules to R. 1I

cover situations of this kind but, if a club Q: Ill. a mixed foursome competition
,:onsiders such a rule necessary, the follow- side A was three up on side B at the 14th
ing would be acceptable: tee.

If a ball strike a power pole or wire, the Side A's ball landed in. a bunker some
player must disregard that stroke, aban- sixty yards shore of the green. Side B
don the ball and play another ball as played to the green. Side A played "a third
nearly as possible at the spot from which shot from the bunker and all players were
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Explaining this to his fellow competitor
he hurried back, retrieved the iron, and
then rejoined him. In the meantime two
couples had been allowed to go through.

My committee are divided in respect to
this case, some are of the opinion that the
Rules had not been violated and others of
the opinion that the competitor should be
disqualified under Rule 37-6, Discontinu-
ance of Play.

A: By returning to the 5th green to col-
lect his club the competitor concerned de-
layed play and contravened Rule 37-7, and
should have been penalized two strokes.

Rule 37-6 is not applicable in this case.

Five ~linlltes Search
Is Optional

R. & A. 56-34-1:>
D.6

Q: Reference to Decision 53-12. The
Rules of Golf Committee has always in the
past made it clear that a player could aban-
don his search for a ball at any time. It
was also clear that, provided the original
ball was found within five minutes and
provided the player had not played another
ball from the SpOt from which he played
the previous shot, he could continue to
play with the original ball.

With the addition, however, of para-
graph 2 to Definition 6 of the 1956 Rules
of Golf, some doubt has arisen as to wheth-
er this Decision is still valid. In other
words, if a player declare his ball "lost"
without searching for five minutes is the
ball "lost" within the meaning of paragraph
I of Definition 6 which states that a lost
ball "if subsequently found is not in play"?

A: The addition of paragraph 2 to Def.
inition 6 has been made in order to make it
clear that it is not essential to spend five
minutes searching for a lost ball, but that
the search may be abandoned by the player

Retrieving Club at any time.
If a player declare his ball lost and it IS

Callses Undlle Delay subsequently found within five minutes,
R. & A. 56-1°7-45 provided the player has not played another
R. 37 ball from the spot from which he played

Q: A competitor in a stroke competition his previous shot or played a stroke with a
having arrived on the 6th green found that provisional ball beyond the point of los!\,
he had left his NO.5 iron by the 5th green. he can continue to play his original ball
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of the OpInIOn that the ball was on the
14th green. However, on arriving at the
green the only ball on the green was that
belonging to side B. A search was made
round the green and a ball (identified as
belonging to A) was found close to the
green and this was played to the pin.

When the flag was removed for side A
to putt, .it was discovered that its original
ball was in the hole, whereupon side B
claimed the hole, stating that A had lost
it by playing the wrong ball

Side A, on reflection, realized that it had
won the 14th hole and that B was out of
order in claiming it on the grounds that
A had played the wrong ball. Side B in fact
acknowledges n~w that it lost the 14th
hole, but claims that it would possibly have
played the 15th differently for a win and
not a half if it had been aware that it was
four instead of two down.

By finishing the game and accepting the
score of twO up at the 15th (instead of
being rightly four up) have side A lost
the match?

A: Under the basic principles enunciated
in Rule 6- I, except as provided for in the
Rules, a hole is won by the side which
holes its ball in the fewest strokes.

In this case the wrong ball was played
after the completion of the hole and side
B's claim should not have been accepted by
side A.

Side A, however, by accepting its op-
ponents' ruling and thus failing to establish
its claim before any player in the match
played from the next teeing ground, can-
not subsequently claim the hole (Rule
II-I).

The match must stand as played.
The attention of players is drawn to the

preamble to Rule 21, which directS that
each player should put an identification
mark on his ball


