
Example of symbols: "USGA" indicates decision by the United States Golf Association. "R & A" indicates
decision by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "57-1" means the first decision
issued in 1957. "0" means definition. "R. 37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1957 Rules of Golf.

Partller's Divot
Illterferes in BUllker

USGA 57-7
R. 11-4

Q: A and B were partners in a four-
ball match. A was away, his ball being
about 15 yards from the green with a
bunker intervening. B was in the bunker.

A pitched to the green, and his divot
landed just back of B's ball in the bunker.
A picked up the divot and replaced it
before B played.

I. Was A correct in replacing the divot
before B played?

2. Did B incur a penalty?
Question by: DAVID BURNEIT

Paterson, N. J.
A: As his partner's ball lay in a hazard,

A had no right to remove a loose impedi-
ment from the hazard. In so doing he vio-
lated Rule 33-1. As his infringement was
made so as to assist his partner's play, B
also incurred the relative penalty, under
Rule 40-3h. Thus A and B lost the hole.

Ie is an established principle that an in-
jured player is not entitled to relief from
the accidental acts of his own side - see,
for example, Rule 40-3d.

However, had A been an opponent or
a fellow-competitor of B in individual com-
petition, we would rule differently. Such
a case should be decided by equity - see
Rule II-4 - and B would have the right
tv remove the divot from the bunker. The
principle that a player is normally entitled
to the lie which his stroke gave him and
to relief from the result of actions by an
outside agency, an opponent or a fellow-
competitor is well-established in Rules 27-
la, 27-2a and 27-3a."

Purpose of Obstruction Rule
USGA 57-8
R. 31-2

Q: If a ball came to rest so that the
player is entitled to relief under Rule 31-2,
and the obstruction is a water standpipe or
similar obstruction which is narrow but
which definitely blocks his direct line to
the green, may he drop the ball to either
side of the obstruction within twO
club-lengths, not nearer the hole but in a
position which gives a direct shot toward
tbe green?

In other words, is there any intent in
the rule that the ball should be dropped
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in such a position as to retain the same 
line? 

Question by: CARL E. H A Y M O N D 
Beverly Hills, Calif. 

A: The purpose of Rule 31-2 is to give 
freedom to strike the ball, without regard 
to the effect on the line to the hole. It a 
player observes the provisions of the Rule, 
it is immaterial whether he drops the ball 
directly behind the obstruction or to either 
side of it. The Rule cannot regard any 
advantage or disadvantage which may in­
cidentally result for the player in an indi­
vidual case. 

Ball Holed 
icith Flags tick Attended 

USGA 57-9 
D. 4; R. 34-2 

Q: In a match play, A is putting. He 
asks for the pin to be attended. A strokes 
the ball toward the hole and the caddie 
at the pin tries to remove it. The pin is 
stuck in the hole and is only partially re­
moved and tilted away from the ball that 
is rolling toward the hole. Both A and B 
agree that the ball was holed under Defini­
tion 4 before the ball struck the pin. 

If these facts are true, did A incur a 
penalty under Rule 34-2? 

Question by: HERBERT H E I N 

New York, N . Y. 

A: Under the conditions as stated, no. 
If the ball was in fact holed (Definition 
4) before it struck the flagstick, A did not 
violate Rule 34-2. 

However, if there is any doubt as to 
whether the ball struck the flagstick before 
entering the hole, the doubt would have 
to be resolved against the player of the 
stroke. 

Gate in Boundary Fence 
May be Closed 

USGA 57-10 
D. 20; R. 31-1 

Q: On our fifth hole we have a gate 
which swings in from the county highway. 
Sometimes that gate is closed; sometimes 
it's open. If the gate is open, having swung 

into playable territory, may a player close 
the gate if the ball happens to lie against 
it? 

Question by: W I L B U R F. W A R N E R 

San Francisco, Cal. 

A: A gate in a boundary fence which 
has been swung open onto the course con­
stitutes a movable obstruction (Def. 20) 
as long as it is in that position. The player 
is entitled to close it under Rule 31-1. 

The reverse is not true. When the gate 
in a boundary fence is closed it forms a 
part of the boundary and is not an ob­
struction (Definition 20) . Also, a gate in 
a boundary fence which is swung open off 
the course is not an obstruction. 

Ball Dropped, Then Lifted 
USGA 57-11 
R. 22-1, 22-2, 30-ia, 30-3, 33-23 

Q 1: A player under the belief that his 
ball was in a water hazard dropped a ball 
under Rule 33-2a. He was then informed 
that his ball was located outside the hazard. 
Under these circumstances, he cannot play 
the dropped ball, even under any other pro­
visions of the rules; but Rule 22-2 states 
that, "A ball is in play when dropped," to 
which evidently must be inferred, "and 
when such ball must be played under the 
rules." Undoubtedly, if the original ball was 
in the hazard, even if playable, the player 
is confined to play the ball which he has 
dropped; but if it is located outside the 
hazard, he is compelled to play it, or treat 
it as unplayable, and proceed under Rule 
29. 

A 1: If the player dropped a ball, did not 
play a stroke with it, and then removed it 
from play, he violated Rule 22-2 and su­
stained a penalty of loss of hole in match 
play or two strokes in stroke play. In stroke 
play he could then resume play with his 
previous ball. An object of Rule 22-1 and 
22-2 is to prevent re-dropping a ball after 
it has first been dropped in a manner not 
conforming with Rule 22-1. The clause in 
Rule 22-2 "A ball is in play when dropped" 
must be read in conjunction with the clause 
which immediately follows: "and shall not 
be re-dropped, etc.*' 
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