
Putting From Wrong Location
USGA 55-53
R. 22-4, 40-3 g

Q.: A, B, C and D are playing a four-
ball ma (ch. A and B are playing C and D
two points a hole (high ball, low ball).
All players are playing each other indi-
vidual Nassau matches.

A, Band D are on the green. C requires
A's ball to be marked. In playing to the
green, C's ball comes to rest six feet nearer
the hole than A's. C then marks his ball
legally. Band D putt. A replaces his ball,

A.: In the circumstance you cite, the putts and is short of the hole. As C goes
tree in its entirety had become ground to replace his ball, it is noticed that A
under repair by Definition 13 because it putted from C's marker, which was ap-
was clearly in the process of being re- proximately six feet inside A's correct posi-
moved. You were entitled to proceed un- tion.
der Rule 32-la, which permits a player What rule covers this action?
to lift and drop the ball without penalty What is the ruling on the individual
as near as possible to ,the spot where it matches?
lay, but not nearer the hole, on ground What is the ruling on the four-ball
which avoids the condition. ma tch?

Ordinarily, .a loose limb or tree is a loose Question by: COL. O. C. KREUGER
impediment by Definition 17 and a player, FOflt Benning, Ga.
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Exa!l1ple of symbols: "USGA" ir:'dicates decision by the United States Golf Association. "R & A" indicates
decIsion by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. "56-1" means the first decision
issued in 1956. "D" means definition. "R. 37-7" refers to Section 7 of Rule 37 in the 1956 Rules of Golf.

All oj Tree Being Sawed except in a hazard, is entitled only to re-
Is Ground Under Repair move the loose impediment, not the ball,

USGA 55-50 under Rule 18.

D. 13; R. 3f-1
Q.: About two weeks before the tourna-

ment, a large tree was blown down in the
rough and was not attached to its roots.
In the mean time the greenkeeper had been
in the process of sawing up the tree and
stacking up the wood. My ball came to
rest under1- the remainder of the log that
had not been cut but was in the process.
The log was too heavy to move, but could
have been moved without moving the ball.

Question by: CHARLES E. BOUCHER
Jacksonville, Fla.



A.: A violated Rule 22-4 (Rule 22-5
in the 19 56 Rules of Golf). He thereby
disqualified himself from the hole in the
four-ball match, but the penalty did not
apply to his partner (see Rule 40-3 g)
(Rule 40-3i in 1956 Rules of Golf).

While the Rules do no.t contemplate
combination matches, a player who putts
from the wrong place in a single match
also violates Rule 22-4 (Rule 22-5 in the
195 6 Rules of Golf) and loses the hole.

Intentional "Whiff"
Is Not a Stroke

USGA 55-54
D. 30; R. 15-1, 3

Q.: In a mixed foursome medal com-
petition A, the gentleman, played the tee
shot some yards short of a bad water haz-
ard. The ball was in an excellent lie with
only poor lies round about and the hazard
in front. Be advised his lady partner B
to take a "stroke" or swing but not touch
or disturb the ball and promised to put
the next shot on the green. This was done.

The captain ruled the pair was disquali-
fied, as they did not strike alternately.

Later when some of the poorer players
making a sincere "stroke" failed to strike
the ball, some play,ed another stroke or
strokes until they did Sitrike the ball, while
others allowed the partner to. take the next
strok,e, with the result that considerable
argument developed.

Was the captain's ruling correct? If not,
what should the procedure be and why?

Question by: NORMAN FALKNER
Weston, Toronto, Can.

A.: B's swing was not made with the
intention of moving the ball and did not
constitute a stroke; see Definition 3O.
Therefore, her partner A played out of
turn.

Rule 15-3 governs order of play in a
stroke-play foursome and provides in part:
"If the partners play a stroke or strokes
in incorrect order, such stroke or strokes
shall be cancelled, and the side shall be
penalized two strokes. A ball shall then
be put in playas nearly as possible at the
spot from which the side first played in
incorrect order. This must be done before

a stroke has been played from the next
teeing ground or, in the case of the last
hole of the round, before the side has left
the putting green. If they fail to do so
they shall be disqualified ... ".

When, in fact, a stroke has been made
by the player, whether he succeeds in mov-
ing the ball or not, the player's partner
must play the next stroke, in accordance
with Rule 15-1.

Course Must Be Same
For All in Stroke Play

USGA 55-57
R. 36-4a

Q.: Our golf association had an eight-
een-hole medal tournament. After sixteen
players had played their eighteen holes and
their scores were posted, all of the pins
were moved and all of the tees were moved
back :five to ten yards.

As an officer in the association and
chairman of the tournament committee, I
protested the entire tournament and claim
tha t all scores turned in should be thrown
out and the tournament played over.

Would you please send me a ruling on
this issue, as we are holding up all prizes.

Question by: J. C. ROUBISON
Indio, Cal.

A.: Your position is correct. It is un-
derstood that a number of competitors
played the al tered course.

It is a basic principle of stroke play
that the course should be the same for the
entire field, except for changes caused by
nature and by normal play. Your atten-
tion is invited to Rule 36-4a.

Ball at Rest on Green?
USGA 56-1
R. 6-2, 25-1, 26-2b,
35-1£, 35-2d, 37-7, 40-3

Q.: A question has come up regarding
Rule 35 -2d. A putt hung on the lip of
the cup. The player as well as one of the
opponents, and his partner, thought the
ball was still moving, and yet another mem-
ber of the foursome, his opponent, stepped
up quickly and tapped the ball back to
him. There was some question as to whether
the ball had come to rest or not.
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If such is the case, looks to me if, under
the new Rule, A is getting a bad deal if
he is powerless to do anything about it
when he sees it and knows that it could
and is likely to happen, with his ball lying
there as it is.

If there is any relief for A in this situa-
tion, I would like to know the rule and
if there is a penalty against B, I would
like to know the Rule governing it.

According to my interpretation this new
Rule is very unfair in singles match play,
unless there is a penalty on B's ball for
striking A's ball.

Question by: DR. ERMALC. BAKER
Indianapolis, Ind.

A.: You are correct in your assump-
tion that, if A's ball lies beside the hole
and B putts and his ball strikes A's ball
and falls into the hole, B is considered to
have holed out in match play but, if B
putted from within 20 yards of the hole,
B is penalized two strokes in stroke play
(Rules 35-2c and 35-3c).

A has no control over the lifting of
his ball in match play and there is no
penalty against B for hitting it in match
play (Rule 35-2a and c).

We would suggest that you defer a final
opinion on this Rule until you have had
some experience with it over the coming
year. It has compensating advantages in
that it :is simpler, clearer and tends to
speed play.

Interference Must Be Physical
USGA 56-3
R. 35-2a, 3a

Q.: This organization would appreciate
a clarification of what is to be considered
interference in Rules 35-2a and 35-3a in
the 1956 Rules of Golf. Does a ball have
to be in a direct line to the hole to be
considered interfering, is any ball catching
the eye of player to be considered as inter-
fering as a mental hazard or is the decision
up to the player himself?

Question by: MRS.GILBERTR. LEVY
Chairman, Rules Committee

Women's District of Columbia
Golf Association

Cheverly, Md.
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Ball Holed A.fter Carom
USGA 56-2
R. 25-2, 3

Q.: Suppose A's ball lies beside the hole
and B putts and his ball strikes A's ball
and fal'ls in the hole, in a sort of billiard
shot. In stroke play, of course, he is pen-
alized two strokes ifhe putted from within
20 yards, but in match play he holes out
on the putt. Am I right?
24

What Rule would prevail? We under-
stand it is within the option of the op-
ponent to concede the next stroke and
tap the ball back to the player; however,
the question of whether the ball had come
to rest or not is to be settled by someone,
but who? How long, if any, time should
elapse? Has the opponent the right to
tap the ball back to the player, conceding
the next stroke?

Question by: WILLIAML. GOODLOE
Valdosta, Ga.

A.: Whether a ball has come to rest is
a question of fact, and without agree-
ment on the facts there is no way to in-
terpret the Rules. Rule 35-1£ entitles the
owner to only a momentary delay to deter-
mine whether or not his ball is at rest.
There is no specified time limit other than
"momentary."

The owner of the ball should be given
the benefit of any doubt. If he plays while
his ball is moving he incurs a penalty un-
der Rule 25-1 (with certain exceptions
which do not apply to this case). How-
ever, he must not delay play in contra-
vention of Rule 37-7.

In the present case, three of the con-
testants thought the ball was still moving.
Thus, the weight of evidence is against
the opponent who knocked the ball away;
he apparently had no right to do so and
violated Rule 40-3c in four-ball match
play (26-2b in a single match). The op-
ponent's side lost the hole (unless an op-
ponent had holed out and Rule 6-2 were
invoked) •

When a ball is at rest, the next stroke
m~y be conceded by knocking it away
as provided for in Rule 35-2d.



A.: Interference in the sense of Rules
35-2a. and 35-3a means only possible phys-
ical. interference. The possibility of such
physical interference must be reasonable.

Ball Moving Before Address
USGA 56-4
R. 27-1c

Q.: The ball of a competitor stopped
in the middle of a hill. The competitor
reached the place for the next shot and
took his stance. The ball began to move
and stopped at the lower part of the hill.
Th~s competitor was only drawing near
the ball and just took his stance but
never addressed the ball when it started
to move. He took stance again and hit.

A fellow-competitor insisted that he had
violated a Rule and had incurred a one-
stroke penalty. The competitor did not
believe he had violated a Rule. The Com-
mittee was consulted and ruled a one-
stroke penalty.

Question by: GEORGEH. SOGOH
Osaka, .fapan

A.: Rule 27-1c is the basic Rule in
this case, since the player had not ad-
dressed the ball (Definition 1). It pro-
vides that, when a ball is in play, if a
player, his partner, or either of their cad-
dies accidentally move !t, or by touching
anything cause it to move (except as
otherwise provided in the Rules), the
player shall incur a penalty stroke and the
ball shall be played as it lies.

In the case you cite, the competitor
incurred a penalty only if it was deemed
that he had caused the ball to move. The
question is one of fact.

Rul{'s 27-1d and 27-1e both app'ly after
a player has addressed his ball, but they
are not pertinent to this case.

After Putt Is Conceded, Score
for Hole is Complete

USGA 56-6
R.35-Qd

Q.: When you concede the putt, IS It
necessary to knock the ball away? You
are allowed to concede the putt as soon
as it comes to rest, but if you do concede
it as soon as it comes to rest and do not

knock it away and it falls into the hole,
is the player considered as having holed
out with his last shot?

Question by: S. W. CREEKMORE
Fort Smith, Arkansas

A.: It is not necessary to knock away
the ball in conceding a stroke under Rule
35 -2d.

When a putt has been conceded (Rule
35-2d) and the Rules have not been in-
fringed, the player is considered to have
holed on his next stroke and neither the
concession nor ,the acceptance of it may
be recalled. The fact that the ball might
subsequently fall into the hole in such a
circumstance is not material to the score.

Ball Lifted by Opponent
With Owner's Consent

USGA 56-7
R. 23 (Preamble); 27-2a

Q.: The preamble to Rule 23 now pro-
vides: «A ball to be lifted under the Rules
or Local Rules should be lifted by the
owner or his partner or either of their
caddies. For ball lifted by opponent or
fellow-competitor, seeRule 27-2a or 27-3."
The preamble is not included in the sub-
sequent statement of penalty "for breach
of Rule 23-1 or 2."

Checking Rules 27-2a and 27-3, I note
that, in match play, if a player's ball be
touched or moved by an opponent, «the
opponent shall incur a penalty stroke,"
although in stroke play, if a competitor's
ball is moved by a fellow-competitor, no
penalty is incurred.

If the owner of a ball consents to have
it lifted and marked on the putting green
by an opponent in match play, is there a
penalty?

Question by: MRS.H. F. WOHLERS
San Diego 8, Cal.

A.: No. Lifting and marking a ball by
any person at the request or with the con-
sent of the owner is deemed to be the act
of the owner, and the owner is subject to
the appropria te penalty if a Rule is vio-
lated in the process. Rule 27-2a is not ap-
plicable. The USGA does not recommend
such procedure (Preamble, Rule 23).
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