
Guy Wires on Boundary Fence
USGA 55-26
D. 20; R. 31-2

Q. A fence marks the south boundary
of the course. To protect apartment
buildings, a net extends upwards from
the fence and is fastened by guy wires
which are anchored to the ground two
to three feet inside of boundary fence.

1. May these guy wires be classed as
immovable obstruc tions?

2. A ball close to the boundary fence
is dropped away from the guy wire and
comes to rest within two club-lengths of
the point of the obstruction nearest which
the ball originally lay. It is not closer to the
hole, but it is farther from the boundary
fence than it was originally and in a
better position. What is the ruling?

Question by: MRS. L. K. O'TOOLE
Chicago, Ill.

A. 1 : Yes. While a fence marking the
boundary of a course is not an obstruc-
tion, by Definition 20, guy wires extend-
ing into the course to support such a
fence or a screen or net above a fence
would be immovable obstructions. The
guy wires do not define the boundary.

2. The ball appears to have been
dropped as required by Rule 31-2. A player
is entitled to relief from an immovable

obstruction, within the limits of that
Rule, without regard to how the position
of the ball or the line of flight may be
affected by other factors.

"Obstructions" Outside
Limits of Course

USGA 55 27
D. 20; R. 18-1

Q. USGA Decision 51-62 held that a
player was not entitled to relief from a
building located out of bounds which
interfered with his backswing The de-
cision stated that conditions beyond a
boundary line do not entitle a player to
relief in playing a ball lying within
bounds. Rule 7-4 (superseded by Rule 31
in the present code) refers only to artificial
obstructions within the limits of the
course.

I assume the same decision would be
given under the present Rule 31, par-
ticularly since Definition 20 defines an
obstruction as "anything artificial ... on
the course."

I also assume that a player could not
remove an artificial object which layout
of bounds when the object interefered
,with his stance or swing and was movable.
Definition 17, defining loose impediments
as «natural objects", does not limit such
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Question by: RALPH W. MILLER
Los Angeles, Cal.

A. 1: No. A building is not an ob-
struction under Definition 20 when it is
off the course.

2. Yes. A may move the bench, so far
as the Rules of Golf are concerned, if it
is movable without delaying play, but he
does not move it under any authority con
tained in Rule 31-1. A bench is not an
obstruction under Definition 20 when it is
off the course. However, the Rules do not
prohibit the movement of anything loose
and movable off the course.

3. Yes. See Rule 18-1.
The distinction between the situations

you cite is that, when the player seeks
relief from the building, he must move
the ball. When he seeks relief from the
loose objects, he moves only the loose
objects.

objects to the course, and Rule 18-1 en-
titles a player to remove loose impediments
but does not restrict such removal to only
loose impediments lying on the course.

The Rules thus appear to make a dis-
tinction in the rights of a player as to a
movable obstruction and a loose impedi-
ment. To set me straight in the matter I
ask the following questions:

A, Band C are playing in the same
group. On one hole each of their tee shots
comes to' rest a few yards apart, and each
ball just barely inside the staked boundary.
The backswing of each player is inter-
fered with by an object which is out of
bounds: A by a building, B by a discarded
wood bench and C by a fallen tree branch.

1. Is A en ti tied to relief from the
building under Rule 31-27

2. May B move the bench under Rule
31-1 ?

3. May C move the branch under Rule
18-I?

ing the qualifying round of the Club
Championship when A blasted from a sand
trap bordering a green. A's ball struck the
bag of B, which was suspended from the
shoulder of their common caddie, as was
also the bag of A.

A and B figured that no penalty was
involved and posted and attested their
respective scores accordingly.

A short while later B mentioned the
incident to the Golf Chairman, who im-
mediately disqualified A, citing Rules 26-
3a and 38-3. B was also disqualified, sub-
sequently, for having attested the score
posted by A.

B later protested the disqualifications,
main taing that A and B were fellow-
competitors and that Rule 26-3b should
apply rather than Rule 26-3a. After con-
sidering the matter, the Chairman advised
that the disqualifications would stand,
holding there should have been a two-
stroke penalty pursuant to Rule 34-3a.

If Rule 34-3a is to be considered ap-
plicable to this case, the question is
whether the bag of B (the fellow-com-
petitor) is considered part of the person
(the common caddie) attending the flag-
stick. The rule is not clear on this point,
whereas Rule 26-3 b specifically refers to
"a fellow-competitor, his caddie, clubs,
ball or other equipment--."

A. Assuming that the caddie was at-
tending the flagstick when A's ball struck
B's bag A sustained a two-stroke penalty
under 34-3a or 34-3b. The Rule applies
to striking not only the person attending
the flags tick but also to equipment carried
by him.

As A breached Rule 38-3, he was sub-
ject to disqualification. (For possible modi-
fication of penalty, see Rule 36-5).

B was not subject to disqualification un-
less the Committee considered that he and
A had agreed to waive a penalty they knew
about-see Rule 4.

The fact that the caddie was employed
36-5, 38-3 by both competitors is immaterial, as Rule
were play- 34-3 pertains to any person attending a

USGA JOURNAL AND TURF MANAGEMENT: SEPTEMBER, 1955

Ball Strikes Bag Carried
By Common Caddie

USGA 55-23
R. 4, 34-3a, 34-3b,

Q. Player A. and Player B.
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Fallen Tree On Course
Q. 2: In a medal play tournament there

is a severe rain and windstorm at the end
of the first day of play. On the s,econd day
the first threesome out finds a large tree
has been blown on to a fairway, and is still
attached to the stump. One competitor's
ball is found among the branches of this
Wee. What is his procedure? What in match
play.

A.2: In stroke play and match play,
the player may discontinue play and re-
quest a ruling from the committee. The
committee would be justified in declaring
the area cover,ed by the fallen tree to be
ground under repair-see Definition 13 and
Rule 32-1.

In the absence of such a ruling by the
committee, if the tree were fallen beyond
redemption, it could be regarded as a loose
impediment-see Definition 17 and Rule
18.

In stroke play, if a ruling has not been
obtained, the competitor may play out the
ball in play and a second ball as provided
in Rule 11-5.

For definition of threesome, see Defini-
tion 28.

Questions by: S. W. CREEKMORE
Port, Smith, Ark.

the pin of a second competitor thirty yards
out. May the second competitor ask the
first competitor to mark his ball? What is
the situation in match play?

A. 1: (a) Stroke play-Rule 24-2 al-
lows a competitor to have any other
player's ball lifted if it interfere with his
play. Relative positions are not a factor.

(b) Match play-Assuming that the
players are opponents, Rule 24-1a allows
lifting only when the balls are within a
club-length, and Rule 35 -2a allows lifting
when the ball nearer the hole lies on the
putting green.

Lifting Ball in Match
and Stroke Competition
USGA 55-34
D 7 8 Testing Surface Behind Ball. 13, 1 , 2 ;
R. 11-5, 18, 24-1a, 24-2,32-1, 35-2a Q.: To what extent may a player test

Q. 1: In medal play one competitor is the hitting surface behind a ball, either
three feet off the green, directly in line to with his hand or with his club head, other
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flagstick. USGA recommendations for
local rules to cover double caddying pro-
vide that in stroke play ({The caddie is
always deemed to be employed by the
player affected."

BallIn Lateral Water Hazard
USGA 55-28
R. 33-3b

Q. A ball lies in the rough, immediately
behind the starting point of a lateral
water hazard. The ball is struck straight
ahead; it crosses the starting point of the
la teral water hazard and follows the course
of the hazard before dropping into the
water. In its flight it does not cross any
margin of the hazard except the margin
at the staring point.

The opponent claims that the player,
in proceeding under Rule 33-3b, must
drop a ball within two club-lengths of
the point where the ball crossed the start-
ing point of the hazard margin.

The player claims that he may drop a
ball opposite the place where the ball
entered the water. He contends that the
place where the ball actually dropped in to
the water is the point where the ball last
crossed the hazard margin.

Who is right?
Question by: RAY LAWRENSON

Washington, D. C.

A. The opponent is right.
As the ball in flight followed the course

of the hazard, the last point of crossing
the hazard margin was the identical point
where it first crossed. The place where it
actually entered the water is not a margin
of the hazard for purposes of the Rules.

Consideration might be given to classify-
ing the end margin as a water hazard
rather than as a lateral water hazard.
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than what might be learned when nar-
mally addressing the ball?

Questian by: NORMAN HAINE
Camden, N. J.

A.: Through the green (Definitian 34),
the matter is cavered by Rule 17. Althaugh
there is no. specific prahibitian against test-
ing the surface behind a ball, the player
must be careful no.t to. imprave the lie
af the ball ar atherwise to. vio.late the sev-
eral provisians af Rule 17, including the
fallawing:

Rule 17 -1-Impraving the suface so.
as to. aff',ect a lie.

Rule 17-2-Tauching lang grass mare
than is necessary to. find
and to. identify the ball.

Rule 17-3-Impraving the lie by
maving, bending ar break-
ing anything fixed ar
grawing. "The club may
be graunded anly lightly
and must nat be pressed
an the graund."

C?n the putting green (Definitian 25),
testmg the surface is prahibited by Rule
35-ld.

Four-Man Teams
USGA 55-41
R. 5, 17-1, 17-3, 41-4

Q. 1: In a faur-man team best-ball
'campetitian, where all faur campetitars are
playing tagether, is there a penalty if ane
af the campetitars putts and his ball
knacks a teammate's ball into. the cup?

A. 1: The Rules af Galf do. nat specifi-
cally caver play by faur-man teams but the
principle af Rule 41-4 wauld apply. This
pravides in part that "When the balls can-
cerned lie within 20 yards af the hale and
neither ball is in a hazard, if a campetitar's
ball strike any other ball the campetitar
shall incur a penalty af two. strakes and
shall play his ball as it lies. The other ball
shall be at ance replaced."

Improving Surface In Bunker
Q. 2: A player in a sand bunker in sur-

veying his shOot maves thraugh the sand
24

taward the hale two. ar mare times and
each time tramps in the line af his shOot
until he levels the sand considerably. Then
he uses a putter to. raIl the ball alang the
bea ten path an to. the green. What is the
penalty, if any, and under what Rule is
the penal ty called?

A. 2: The player yau cite has vialated
Rule 17-1 and has incurred a penalty af
lass af hale in match play ar two. strakes
in strake play under Rule 5. See also. Rule
17 -3.

Questians by: W. F. BEBOUT
Uniantown, Ohio.

A.nt Hills A.re Loose
Impediments

USGA 55-39
D 17; R. 18

Q.: Does the ruling regarding burraw-
ing animals apply to. ant hills and ant hales?

Questians by: A. M. LOEB
Chicago., Ill.

A.: No.. Ants are cansidered insects,
rather than burrawing animals; see Defini-
tian 17. Therefore, ant hills, as casts made
by insects, are loosle impediments. A player
is entitled to. relief fram a laase impediment
as prescribed under Rule 18.

.Ball Holed Is Not Lost
R & A 54-63
R. 29

Q: One af aur members, after playing
his secand shOot at the 14th hale, which is
479 yards, with a standard scratch scare
af five, cauld nat find his ball and, after
laoking far the statutary time, cancluded
his ball was last.

He returned to. where he had played his
secand shOot and dropped another ball, and
it was nat until he was haling aut with
his second ball that he discavered his first
ball was in the cup.

Daes the scare af two. with the ariginal
ball stand ar, by concluding the ball was
lost and drapping a secand ball, does the
scare with the latter count?

A: The scare with the first ball shauld
caunt.


