
Example of symbols:. "USGA" indicates decision by the United States Golf Association. "R & A" indicates decision b
the Royal and AnCIent ?,olf C1~.b of St. And~ews. Scotland. "55-1" means the first decision issued in 1955~

R.37-7 refers to Section 7 of Rule 37 in the 1955 Rules of Golf.

Smoothing Hole on Green
USGA 54-28
R. 11-3,4; 35-1b, 36-7

9: In a four-ball match A and Bare
partners and C and D are partners. A, be-
fore he putts, pats with his hand the inside
edge of the hole, particularly the back edge
in the line of his putt, and B putts after A
on almost the same line. A has a 5 and B a
4, C a 5 and D a 4. \XTithout penalty against
B the hole is, of course, halved.

There is a local rule as follows: "Holes
on putting surface may be repaired."

One question is whether smoothing out
the inside of the hole is a violation of the
rules.

Another question is whether A and B
lose the hole because of a Rule violation,
or whether just A, who has already lost the
hole anyway by having a 5.

If A before he putts pats with his hand
the grass in back and around the cup but
rloes not put his hand inside the hole, would
there by any difference in the ruling?

Question by: ROBERT F. SHEPARD
PROVIDENCE, R. 1.

A: The local rule you cite is in conflict
with Rule 35-1 b and cannot be authorized
under Rule 36-7. This Association will not
interpret such local rules-see Rule 11-3.

Under the Rules of Golf, A violated
Rule 35 -1 b when he couched the inside of
the hole before his partner and he putted.
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Smoothing the ground inside the hole can
affect the line of the putt just as much as
smoothing the surface of the putting green
around the hole, and both actions are viola-
tions. The phrase "the line of the putt" is
considered co mean not only the line the
ball might reasonably be expected to travel
coward the hole bu t also the ground around
the hole and for such a distance beyond the
hole as a missed putt might reasonably be
expected to travel.

The penalty in such a case is applied to
the owner of any ball affected on the side
which violated the Rule, in equity under
Rule 11-4, and is disqualification for the
hole. Thus, if a claim was properly made
under Rule 11-1, B was disqualified for the
hole. Since A also putted on the same line,
he technically incurred the same penalty
although it had no effect in view of his
score. C and D won the hole on D's 4.

In certain extenuating circumstances a
player might be justified in discontinuing
play and requesting the committee to have
a damaged hole or putting green repaired.
However, he himself may not make repairs
on the line of a putt.

Supplement to Decision 54-28
R. 5, 11-4, 17-3, 35-1b, 37-2, 40-3g

9: A t the hearing of both teams by the
Committee, two additional facts or state-
ments were offered which might affect
your ruling.
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First: A stated that he "patted down 
some rough grass in the green, near the 
hole and did not touch the inside of the 
cup." This contradiction does not matter, 
as either is a violation and disqualified his 
ball under 35-lb. However, he had not 
"already lost the hole anyway by having 
a 5," as his first putt was for a 4, and his 
ball was still in contention at the time of 
violation. 

Second: All four balls were on the same 
side of the hole in approximately the same 
line. A and C were well out with A farth­
est, both lying 3. B and D were closer, both 
lying 2. After A violated the rule by "pat­
ting the grass" he putted for 4, missed, and 
holed his 5. C did likewise, putting over 
approximately the same line. B and D then 
putted over approximately the same line 
also, both scoring 4s. Thus, any benefit 
that might have accrued to A's partner, 
B, by the violation also accrued to both 
their opponents, C and D, with no inequity. 
Therefore, the Committee could see no case 
"in accordance with equity" (Rule 11-4) 
to disqualify B's ball. The decision was 
made under Rule 40-3g for Four-Ball 
Match Play, "In all other cases (except 
those specified) where, by the Rules of 
Golf, a player would incur a penalty, the 
penalty shall not apply to his partner," 
and B's ball was allowed a half in 4. 

In view of this additional information 
I ask your further consideration of the 
question. 

Question by: EDWIN H . VARE, JR . 

MERION, PA. 

A: As noted in Decision 54-28, the 
"line of the pu t t " means not only the line 
which either partner's ball might reason­
ably be expected to travel toward the hole 
but also the ground around the hole and 
for such a distance beyond the hole as a 
missed put t might reasonably be expected 
to travel. 

It is a question of fact whether the spot 
on the green which A touched was so re­
mote from the probable path of B's ball 
that A's action could not possibly affect 
B's play. The Committee in charge must 
determine this question. 

If B's line of putt was touched by A, 
B as well as A was disqualified for. the 
hole. Rule 40-3g cannot relieve B of the 
penalty provided for in Rule 35-lb; it is 
superseded by the equity of the situation, 
and Rule 11-4 prevails. 

Moreover, A, as B's partner, is always 
acting in B's behalf. The player himself 
(B, in this case) does not have to take 
action in order to incur a penalty. The 
acts of his partner or either of their cad­
dies, as a part of his side, automatically 
become the acts of a player with respect 
to any possible effect on the player's sub­
sequent play of the hole; the same is true 
of the acts of anyone else whom the player 
may influence to serve as his agent, such 
as a golf course worker or other outside 
agency. (See Rule 37-2 as to caddies.) 
Rule 35-lb states that the line of the putt 
must not be touched, and it does not limit 
such touching to the player. The same idea 
is expressed in Rule 17-3, which provides 
that a player shall not ". . . allow to be 
improved" his line of play, etc.; this would 
cover improvement by the player's part­
ner, who would be acting in behalf of the 
player. 

In determining the matter, the Commit­
tee must disregard any effect which A's 
action may have had upon the lines of 
putt of C and D. The Rules do not pro­
hibit touching the opponent's line, but it 
is contrary to good manners to do so. The 
sportsmanship of golfers makes it unneces­
sary to protect one player against his op­
ponent damaging the line of the player's 
putt. If an opponent deliberately affect a 
player's line of putt , we would uphold a 
claim that the opponent lost the hole, un­
der Rule 11-4 and Rule 5. 

Caddie Conceals Information, 
Player Responsible 

USGA 54-33 
R. 4, 21-1, 21-3, 23-4, 26-2 or 3, 29-1, 

30-2, 37-2, 40-3f, 41-6, 41-7 

Q . l : A drove off No. 7 tee and his ball 
landed on a road, which skirts the right-
hand side of the fairway. The road in 
question is not out of bounds, but the 
ground across the road is. The four play-
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ers saw the ball bounce off the road and
presumably go out of bounds. A played a
provisional ball. On arriyal at the spot the
caddied informed them that the ball was
lying in the road, but he did not know how
it got there. After some discussion the
players allowed A to play the ball from
the road and this was done successfully,
the ball arriving in front of the green.
However, after this ball had been played
a lady who lives in a house across the road
informed the players that the ball had been
out of bounds in her garden and she had
thrown the ball onto the road to avoid the
caddie entering her property, at the same
time telling the caddie what she had done.

Should the ball be declared out of bounds
and should the hole have been played out
with the provisional ball? A neglected to
play the provisional ball.

My decision was that his ball was dis-
qualified for that hole and, had they been
playing in a stroke play tournament, A
would have been disqualified.

The point A raises is that he was not
playing in competition and as his opponents
agreed to let him play the hall from the
road he was within his rights. To this I
pointed out that players cannot agree to
waive a Rule of Golf.

into play, as set forth in Rule 21-3, with
an additional penalty of two strokes under
Rule '23-4, in order to obtain a score for
the hole. See also,Rule 41-7.

The Rules of Golf apply uniformly in
competition or informal play. Rule 4 pro-
hibits players from agreeing to exclude the
operation of any Rule or Local Rule, under
penalty of. disqualifica tion of all concerned.
If players modify the Rules. in informal
play, the game becomes something other
than golf.

This interpretation of the Rules is based
on the understanding set forth in the first
paragraph. Under normal circumstances the
rule of equity would preclude the imposi-
tion of a wrong-ball penalty when neither
the player, his partner or their caddies
had any way of knowing that his ball had
been moved by an agency outside the
match and was not properly in play.

Moving or Bending
R & A 54-48
R. 17-2, 3

9 1: When stance is interfered with
by a small shrub or bush, say one foot
high, is one allowed to bend bush and
stand on it, so long as one does not break
it?

A 1: Interference with a growing ob-A.l: The statement of. facts indicates ject (bend~ng or breaking) is permitted
that A's original ball came to rest out of only if this is the natural consequence of
bounds, was thrown back in bounds and taking up a normal stance and not if the
his caddie knew these facts and concealed bush"is bent so as to improve the line of
them from the players. play, the lie of the ball or the stroke.

Rule 37-2 requires that A assume re-
sponsibility for his caddie's action in mis- 9 2: When stance is under a tree with
representing the facts. overhanging branches, is caddie allowed

A thus played a wrong ball from the to hold branch back without breaking
road, and incurred a penalty of disqualifi- branch?
cation for the hole in four-ball match play A 2: No. The player must make the
under Rule 40-3f or two strokes in four- stroke unaided. Rule 17-3 applies.
ball stroke play under Rule 41-6. Neither
penalty extended to his pariner. 9 3: When ball is lying in long grass,

Further, in stroke play A would be re- is one permitted to part the grass behind
quired to play out the hole with the pro- the ball without disturbing the lie, so as
visional ball, which became the ball in play to obtain view of the ball?
when the original ball came to rest out of A 3: Only so far as is necessary to
bounds, in accordance with Rule 21-1 and identify the ball. As laid down in Rule
Rule 30-2, in the event that he desired 17-2, uthe player is not of necessity en-
a score for the hole. If this ball had been titled to see the ball when playing a
picked up, A would have to put it back stroke."
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