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Example of symbols: "USGA" indicates decision by the United States Golf Association. 
"R & A" indicates decision by the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scotland. 
"54-1" means the .irst decision issued in 1954. "R.37-7" re era to Section 7 ot- Rule 37 

in the 1954 Rules of Golf. 

Defining Casual Water 
USGA 53-27 
D. 8 

Q: I would like an interpretation of the 
casual water rule: 

1. If a ball is buried after a heavy rain 
or due to a heavily sprinkled area, can you 
drop the ball if water is not visible? 

2. Does moving your feet up and down 
making water ooze up constitute casual 
water ? 

Question by: JACK KOENNECKER 
PRAIRIE VIEW, ILK. 

A: 1. No. unless a local rule for an embed­
ded ball allows it. According to Definition 
8, "Casual water is any temporary accum­
ulation of water which is not a hazard of 
itself or which is not in a water hazard". 
An accumulation of water is visible. 

2. No. not if the player makes undue ef­
fort to cause water to become visible. It 
would, however, be casual water if it were 
a temporary accumulation which arose as 
the player took his normal stance. Soft, 
mushy earth does not in itself constitute 
casual water. 

Replacing Ball On Green 
USGA 53-29 
R. 40-lb 

Q: A and B are playing against C and D 
in a four-ball match with handicap strokes. 
C and D are on the ninth green in three. A 
i- on in two and B is on in three. A putts 
lii — ball three feet from cup, marks it by 

making a line on the green with a tee and 
walks to the side of the green. C and D putt 
out in 5 each, and with a stroke each they 
have 4s on the hole. B putts and misses by 
an inch. C and D concede his putt giving 
him a 5 on the hole. A. thinking his partner 
had a stroke on the hole which would have 
halved it with C and D, begins to leave for 
the next hole. B asks him if he has putted 
out. Then A realizes that his partner doesn't 
get a stroke on the hole, so he comes back, 
replaces his ball and makes his putt for a 
4. which halved the hole with C and D. 

Now, C and D protest that A cannot come 
back and putt after walking off the green 
thinking his partner B had halved the hole. 
They also said he had to mark his ball with 
coin. 
Question by: MEL SHOREY 

INDIAN SPRING COUNTRY CLUB 
SILVER SPRING, MD. 

A: There is nothing in the statement of 
facts to indicate that there was any undue 
delay in play (see Rule 37-7). Inasmuch as 
B had lifted his ball under Rule 40-lb and 
had not waived his turn to putt, he was 
entitled to replace it. and the hole was 
halved in 4s. 

The rules do not specify the manner in 
which a ball's position shall be marked 
when it is lifted on the putting green. How­
ever, we recommend that players use coins 
or similar markers in order to preserve the 
putting surface. A player who does mark 
a green must do so in such a way as not 
to violate Rules 35-lb, c or d. 
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Professional As Marker
USGA 53-30
D. 2, 18; R. 9-1

Q: Is there any Rule of Golf or of good
sportsmanship that would prevent a club
member from playing a round in a handi-
cap medal play tournament, open solely to
members of the club, with the club profes-
sional as the only other player accompany-
ing him?

There is no thought that the professional
gave advice or instruction during the round.
No prior application was made to the tour-
n.ament committee to designate the profes-
SIOnal or one of the caddies as scorer.
There were plenty of other members avail-
able for play at the time of starting. The
usual practice at the club is to have all
scores in stroke competition attested by a
fellow competitor. Written notices to this ef-
~ect have been published, and the practice
IS followed almost without exception.

Would your answer be any different if
two members had played the round with
the club professional, each attestincr the
other's score? t:>

Question by: ANDREW SCHARP5
SCARSDALE,N. Y.

A: The committee may appoint a profes-
sional or any other person to act as a marker
in stroke play for amateurs; see Definition
18 and Rule 38. A player is not permitted
to select his own marker unless the com-
mittee approves~ A competitor may not ask
f(~r or t~k.e any action which may result in
IllS recelvmg advice durinO' his round' see
Definition 2 and Rule 9-1. t:> ,

We do no.t recommend the appointment
o.f a profeSSIOnal as a marker in competi-
tl.ons of the nature you cite nor do we con-
s~der it goo:! practice to permit a profes-
SiOnal to play with certain competitors. sim.
~)ly as a playing companion. durinO' a com-
petition roun(!. '"

"Preferred Lies" Disregarded
USGA 53-31
R. H-l; LR

Q: Players A and B were scheduled to
play a match in the semi-finals of men's
club championship. The afternoon before the
match A asked B will it be all riO'ht with
you if we repair ball marks on the" putting
green before putting? B said no let us
abide by the Rules. On Saturday 'when A
and B reported to No.1 tee. A informed n
inasmuch as B wanted to play by the Rules
as far as repairing ball marks was con-

cerned, the Local Rule of preferred lies
would not be recognized as far as A was
concerned. B in turn 5aid inasmuch as pre-
ferred lies was a Local Rule and that the
tournament was being played while this
Rule was in effect, B felt that A and B
were not privileged to change the Rule
whether Local or USGA. B then suggested
t~e problem be decided by the profes-
sIOnal. A refused this request. B then in-
formed A he would play, but under protest.

The matter came to my attention and I
felt the question was covered by USGA Rule
4. Even though USGA does not recocrnize
winter rules or preferred lies it does r:cog-
nize, however. that such adverse conditions
are sometimes general throug}lOut a golf
course and that the local committee adopts
Lo~al R~les, called winter rules, to give
rehef. TIllS our local committee did and the
tournament is being played with the under-
standing that a ball may be lifted, cleaned
and placed and from there on the Rules as
laid down by USGA apply.

Please giy~ us a ruling on the above prob-
lem. keeping in mind that the problem is:
Can a player or players decide whether or
not a Local Rule such as above explained
be dis:egarded by any player?
Question by: D. H. FENTON, JR.

BUCKHANNON COUNTRY CLUB
BUCKHAN~Ol'\. W. VA.

A: No player has right to abrogate Local
Rule properly promulgated, as was your
Local Rule. However. Local Rule in ques.
tion is permissive, not obligatory, so there
is no question of agreement to waive Local
Rule under Rule 4. Had B wanted to take
advantage of Local Rule. he should either
have settled matter before match or else
taken advantage of Local Rule during pIa'!,
with attendant risk of claim bv A under
Rule II-I. B apparently took nei"ther cour:,e
to assert his rights. His protest has no el-
fect under the circumstances. since Local
Rule is merely permissive. A cannot he
penalized for asserting his helief that Local
Rule should not apply and for failing to take
advantage of Local Rule. l\latch stands 35

played.

Ball May Be Dropped in Front of Water
in This Case

USGA 53-32
R. 33.2b

~: ~layer'5 second shot came to rest at
po.mt Just beyond water hazard. In playing
third shot to green the ball hit a stone or
rock and bounded hack into pond. Accord.
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ing to Rule 33-2 player may (1)' drop be-
hind water hazard, keeping last point of en-
try between him and hole, or (2) drop at-
point from which ball was struck, no closer
to the hole.

Does this mean he can drop a ball in this
case at point just beyond water hazard from
where his second stroke was played, without
having to play over the pond, shooting five
of course?

Question by: DR. W. H. FREDRIX
CLEVELAND,OHIO

A: Yes; see option b of Rule 33-2.

Sighting Along Putter
USGA 53-36
D. 30; R. 17-3

Q 1: Is there a Rule violation by a player
who lays his putter full length behind the
ball facing intended line of flight, then
steps back and from a crouching position
sights along putter to hole before putting?

A 1: Provided the player did not violate
Rules 19-1, 35-lc, 35-1d or 37-7, the Rules
do not prohibit such action.

When Swing May Be Checked
Q2: Can you clarify for us when a swing

may be checked after addressing the ball
with intention of striking the ball without
incurring a penalty? What happens if club
head tangles in a tree or bush perhaps caus-

.ing leaves to fall and swing is stopped?
A2: A stroke is a forward movement of

the club made with the intention of moving
the ball; see Definition 30. A player who
voluntarily checks the swing of his club at
any point before it reaches the ball and
does not move the ball cannot he considered
to have made a stroke.

However, if a player starts the forward
movement of his club with the intention of
moving the ball and thereafter the club is
stopped or deflected by any agency other
than the player himself, he is considered
to have made a stroke, whether or not he
succeeds in moving the ball.

A player whose club bends or breaks any-
thing fixed or growing (i.e., branches, leaves
or twigs) in such a way as to improve the
position or lie of his ball violates Rule 17-3
unless the breaking occurs in making the
stroke or the backward movement of the
club for the stroke.

Questions by: MRS. JOHN TYSON
DOWNEY,CAL.

STATEMENT REQUIRED BY THE ACT
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