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Why Not The "Small" Ball? 
By CHARLES B. GRACE 

CHAIRMAN, USGA IMPLEMENTS AND BALL COMMITTEE 

Question has been raised as to why 
the USGA Executive Committee is pro­
ceeding so slowly in considering a rec­
ommendation by the British-American 
Negotiating Committee to authorize the 
use of the so-called "small" golf ball. It 
has been decided not to make such a 
change in the Rules for next year. 

Among the reasons for the USGA's 
cautious attitude are the following: 

1. Preliminary tests indicate that the 
"small" ball has a longer carry-and-run 
performance under most wind conditions 
than the present USGA-size ball. 

2. Existing USGA specifications limit­
ing the speed of the USGA-size ball im­
mediately after impact with the clubhead 
to 250 feet per second do not appear 
adequate to limit the "small" ball similar-

3. The USGA feels it must consider 
the problems which golf ball manufactur­
ers would face if the "small" ball were 
approved, and that, therefore, any change 
must not be made suddenly. 

Increased Expenses Foreseen 
As must be apparent, the USGA is 

fearful that the "small" ball as manu­
factured abroad would be longer under 
most American conditions than is the 
present USGA-size ball. That may ap­
pear to be a sadistic point of view when 
all of us golfers quite naturally want to 
hit the ball as far as possible. But if a 
longer ball were introduced, par would 
be distorted even more than it is now 
and most clubs would feel compelled to 
lengthen their courses, which could re­
quire purchase of more land, payment of 
more taxes, increase in cost of mainten­
ance—and perhaps a jump in all of our 
membership dues. Moreover, there could 
be some effect upon the basic nature of 
the game. 

Here is a comparison of the present 
Rules of the USGA and the Royal and 
Ancient Golf Club of St. Andrews as they 
relate to the golf ball: 

Charles B. Grace 

Weight Diameter Velocity 
Maximum Minimum at Impact 

USGA 1.62 ounces 1.680 inches 250 ft. per sec. 
R. and A. 1.62 ounces 1.62 inches No rule 

British-American conferences this year 
produced recommendations for a world­
wide uniform code of Rules of Golf, in­
cluding R. and A. golf ball specifications 
as noted above It was thought at the 
time of the conferences that the USGA 
velocity limitation was adequate and 
could be feasibly retained for use in 
America only. Thus, the only change 
from our standpoint would be to reduce 
the minimum diameter by six one-hun-
dredths of an inch. 

Some Surprising Results 
Now six one-hundreths of an inch is 

not much if you're taking an automobile 
ride or watching your waistline grow or 
if you're concerned with any of 
thousands of other things. But six one-
hundredths of an inch in the diameter of 
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B putted, with the ball stopping on the rim.
B then threw his putter to the ground opposite
the side where the ball was, and the ball rolled
into the cup. Would that mean that B holed
out on his last stroke, or should that hole
have been a tie?

Quest:on by: DR. ANNE S. NEWSOME, PRES.
SEBRINGWOMEN'S GOLF ASS'N.
SEBRING, FLA.

A.: B's action apparently was designed to
influence or actually did influence the position
or the movement of the ball. B therefore violated
Rule 18(5). and the penalty is loss of hole-
see Rule 2(J).

It should be noted that A's putt could not
have been conceded unless it were within six
inch~s of the hole--see Rule 18 (7) .

Damp Areas in Rough
Q.: On certain holes, there arc wet or damp

areas resulting from inadequate drainage or to
proximity to a hrook The question has come up
as to whether damp areas of this sort should he
regarded as casual water and played accord-
ingly. In your USG..-\ Rules, is there such a
thing as casual water in the rough?

(f it is a rule that a damp area of this sort
in the rough is to be regarded as casual water,
a player playing his ball in tl\f' rough and land.
ing in such a damp area may face less of a
pt'nalty than the player who also drives into
tlw rough but lands in a dry spot with a bad
lie. r would appreciate your advice.
Question by: WILLfUl A. KI:\lDEL

CHAIIl\IA'\, GOLF CO:\DIITTEE
THE DI':\ES GOLF & BEACH CL\:n
Mnnu: BEACH. So. CAROLINA

A.: Rull' 16-Definition provides: "'Casual
water' is any temporary accumulation of water
which is not a hazard of itst'lf or which is not
in a water hazard." Anv other water is a
bazard: St't' Rule 17-Dpfl~itions. ,\ n art'a which

WHY NOT THE "SMALL" BALL?
(Continued from PaR'e Ill)

a golf hall can produce surprising results.
Some recent tests made for us on an

r'utdoor driving machine, with no ap-
preciahle wind and the temperature 77
degrees, produced the following com-
parisons:

Carry Carry
Only and run

U.s. "large" hall (}) first third
U.S. "large" hall (3) third fourth
Briti;;h "small" hall (4) second first
Britj,.h "small" ball (2) fourth second

In total overall performance of carry
and run. the two "small" halls each had
(! run about 50 percent greater than the
two other halls. This was despite the

i:; merely damp or muddy is not casual water
unless it fits the above Definition in Rule 16.

Casual water in the rough is covered by Rule
~6 (1). "The !.tu~es d?, not distinguish between

rough and faIrway -both are covered hy the
term "through the green"; see Definition 3.

If the areas in question usually contain water,
they could hardly be classified as casual water,
which is a temporary accumulation of water,
Hather, they probably should be classified as
water hazards, in which case their margins
should be defined clearly and completely.

If they do not usually contain water, they
probably should be regarded as through the
~reen, in which case no special treatment would
be necessary and casual water would he dealt
with as it occurred.

No Measuring Through Obstruction
No, 51-30. R. 7(4), 8(2h)

Q. 1: Please clarify the following portion of
Rule 7 (4) dealing with relief from an artificial
cbstruction:- "but in no case shall relief be
ohtained by measuring through the ohstruction."

A. 1: This means that the measurement shall
he taken in a direction away from the obstruc-
tion, beginning at the point of the ohstruction
nearest where the hall originally lay. The player
is not permitted to measure through the obstruc-
tion to another side. Thus, a player who is en.
titled to relief hecause his hall stops close to a
protective screen cannot measure through the
~Treen to play from the other side. If his ball
should lie directly under this screen he may
measure in either direction.

Q. 2: Rule 8 (2b) provides in part: "keeping
the point from which the ball was lifted between
him and the hole." Is there any limit to how
far hack a player can go to accomplish this?

A. 2: No.
Questions by: THo:\L\s G. McMAIIO:\

Los ANGELES 2.5, Cu.

fact that, in another test, "small" ball
t 2) was well within the USGA velocity
~pecification. Against the wind, the
"small" ball is admittedly superior m
distance qualities.

The above tests are considered to be
quite preliminary and by no means con-
clusive. But they help to explain why the
~JSGA is continuing its investigations and
IS not ready to depart from its present
specifications.

However, the USGA Executive Commit-
lee has approved a proposal that. in in-
ternational team play here, either size
ball may he used. British rules have
always permitted either sIze ball to be
lIsed at any time.
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