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Decisions by th~ USGA Rules of Golf Committee

Example of symbols: "No. 51-1" means the first decision issued in 1951. "R 7(3)" means
. Section 3 of Rule 7 in the 1951 Rules of Golf.

Temporary Substitution of Club
No. 51-5. Pre.

Q: Competitor, wh(1 !Started play with 14
clubs, exchanged his putter for another after
holing out at No. 9 and before striking from the
10th tee-there was no undue delay.

Competitor handed his second putter to his
caddie and played to the tenth putting surface
(a par 3). He was then advist"d that he could
not exchange a clul; for another unless the
original club became unfit .for play through
normal use, etc. He then exchanged putters
(without undue delay, fortunately, because a fel-
low competitor in the same threesome had asked
for and received a ruling from the Rules Com-
mittee on another matter; this momentary de-
lay allowed the "switch") and continued play
with his original putter. The'15th club had been
in. the hands of the competitor and in those of
his .caddie-it had never been used, of course,
nor had it entered the competitQr's golf bag.
Should these facts have any hearing?

Question by: HOWARDCAPPS
TOURNAMENTSUPERVIson
PGA OF AMEitICA
CHICAGO,ILL.

A: The competitor replaced a club which had
not become unfit for play. As he was already
caq-ying 14 clubs, he violated the Preamble to
the Rules of Golf and disqualified himself.
What happened subsequently has no bearing.
The competitor had opportunity to use more
than 14 clubs.

Provisi~nal Ball Optional
No. 51-I. R_8 (1), 19

Q: In the 1950 Rules, Rule 19(Ib) says a
provisional ball may be played only before the
player goes forward to search for the original
hall; but Rule 8(1) says that the player shall
play his next stroke as nearly as possible at the
spot from which the lost or unplayable ball was
played.

It seems to me these two rules conflict with
each other; Rule 8 makes you go back to the
tee, and Rule 19 says you can't go back after
you go fonnrd to search for the ball_ .

Question by: C. BECKETT
MUNCIE,INn.

A: There is no conflict. A player is not obliged
to play a provisional ball; it is optional with
him as to whether he does so or not. If the
player believes his original hall may be lost or
unplayable among other things. Rule l~ allows

him to playa provisional ball immediately, be
fore he or his partner goes forward to search fOt
the original ball. When he elects to play a pro-
visional ball, the player must observe the di-

,rections in Rule 8(1) as well as in Rule 19.
If a provisional ball has not heen played and

the original ball is either lost or un playable, the
player must proceed under Rule 8.

Concession Can Be Declined'
No. 51-3. R. 12(5e), 18(9)

Q: .In a four-ball match, my partner has
picked up and hoth of my opponents are on the
gleen, almost exactly the same distance from
the hole; in fact, the one farther from the hole
is only about one-fourth inch from his partner's
hall. One lies 3 and the other 4. I lie 3, about
15 feet from the hole, and am away. I putt and
make a birdie 4. I then concede the putt of the
.opponent who lies 4,. as he cannot. win .or halve
the hole; and I knock his ball away.

My opponents protest and say the man. who
had already played 4 had the right to putt. ap-
parently his partner, who lay 3, wanted t~ see
how the putt would roll.

I contend that the man who had already
played 4 was out of the hole, as he could not
beat or tie my score. I would like to know
whether I could concede the putt of my op-
ponent who had already played 4.

Question hy: RICHARDK. KALLIO
WASHINGTON,D.C.

A: As you knocked your opponent's hall
away after you and your partner had' completed
play of the hole, you were within your rights
and no penalty was incurred-see Rule 18(9).
However, the concession did not have to be ac-
cepted by your opponent. He could have re-
placed his ball without penalty and completed
play of the hole ....
. The act of replacing the ball and putting un-
der the circumstances cited would constitute in
equity, a clear rejection of the concession: If
you had knocked your opponent's hall away be-
fore you and your partner had completed play
of the hole, you would have violated Rule 12
(5e) and your side would have lost the hole.

Casual Water on Putting Green
No. 51-7. R. 16 (2), 18 (De£:).

Q. 1: My niblick shot on our 14th hole went
six feet off the prepared putting surface but
only 23 feet from the hole. It had rained the
night before and there was a yard-square ac-
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Question by C. F. COCKRELL
NORTHFIELD,ILL.

cumulation of casual water one foot in front of
my ball directly in line to the hole. I contended
it my privilege to lay around to nearest clear
shot to the hole - under Rule 16 (2) and
Rule 18.

A. 1: .Your contention is correct.
Q. 2: I notice also in the Rules that mowing

does not define the green's limits. Therefore,
if my ball is off the green 50 feet from the
hole and about five feet short of a trap, with an
accumulation of casual water between me and
the hole, could I move over to nearest clear shot
to hole?

A. 2: Yes, in the manner provided in Rule
16 (2). The ball lay on the putting gr~en as de•.
fined in Rule 18.

Questions by: RAY FORRESTER'
HERNDON,CALIFORNIA

Ball on Grass. Not in Hazard
No. 51-10. R. 7 (1)

Q: The ball has come to rest on. grass at. the
edge of a bunker or on a grass mound within
the bunker. As I understand it, this grass is
not part of the hazard and the club may be
grounded. However, the ball is so close to the
sand that in order to ground the club it would
be necessary to do so in the sand. May the
club still be grounded?

A: Yes. As the ball does' not lie in or touch
a hazard, Rule 17 (1)- does not apply. However,
the player stilI is subject to the restrictions in
Rple 7(1).

Things Growing; Dropping from
Obstruction

No. 51-18. R. 7(3), 7 (4 b)
Q. 1: Our course has numerous evergreen

trees. One is quite bushy and the branches ex.
tend within one foot of the ground. Rule 7 (3)
states that a player shall not improve the posi.
tion of his ball by moving, bending, or break.
ing anything fixed or growing, except (1) so
far as is necessary to enable him fairly to take
his stance in addressing the ball, and (2) in
making his backward or forward swing. Some
of our members contend that since a backward
or forward swing cannot be made while under
one of these trees, the Rule permits the player
to break or chop off any of the branches.

A. 1: Rule 7(3) prohibits improving the
position of the ball. The Rule contemplates that
there may be some moving, bending, or break-
ing of fixed or growing objects as an incident
in the course of taking a fair stance at address
and in making the backward or forward swing,
and it excuses such incidental movements. How.
ever, the Rule prohibits purposeful moving,
bending or breaking with the aim of improving
the position of the ball. The second exception
in Rule 7(3) condones only such moving, bend.
ing or breaking as may incidentally he done

in making the swing,but it does not allow such
action in order to make the swing.

Q. 2: With reference to Rule 7 (4) and (4b),
which way do you lay the ball from an 'artificial
obstruction? What is the interpretation of
"where the ball originally lay?" Is it the position
at the obstruction or the position from where
the stroke was previously played? We have' a
hole where to the left of the green is No. 9
tee-house. If the ball comes to rest in the middle
of the tee-house, it would certainly make a
difference where' the ball was placed since if
required to place the baIl north, back in the
direction from where the shot was originally
played, the player then would have a barrier
in the form of a tree. If moved two lengths
south the shot. would be free to the green.

A. 2: Rule 7 (4b) gives the player the right
to lift without penalty and drop within two
club.lengths of that point of the obstruction
nearest where the ball originally lay, but the
ball must come to rest not nearer the hole. The
player may drop away from the obstruction in
any direction, provided it is not. nearer the
hole.

Q. 3: With reference to Rule 7 (3), it is
stated that drawing a club backward and for.
ward across the line of play is illegal. We have
several putters who while getting set to putt
do swing back and forward over the top of the
ball in the direction of the hole. Is this illegal?

A. 3: No..
Questions by: JOSEPHW. MENZIE

MANHATI'AN,KANSAS

Smoothing Sand in Bunker
No. 51-19. R. 17 (Ie)

Q. 1: A player plays from a sand trap. The
ball does not get out of the trap. IThe player
smoothes his footprints made in executing the
first shot before playing' the next, which is
from an entirely different area of the ir~p. Is
there a penalty? .

A. 1: Not unless the player's actions assisted
him in subsequent play of the hole. Rule 17(Ie)
relieves the player of penalty for smoothing
irregularities made in a hazard by his stroke,
provided nothing is done that improves the lie
of the ball or assists the player in his subse.
quent play of the hole.

Q. 2: A player plays his shot from a sand
trap. The ball. goes over the green into another
trap. Before leaving the first trap the player
smooths his footprints. He then makes his
shot from the second trap and his hall goes
back into the first trap, possibly right where
he had smoothed it over. Is there a penalty

A. 2: Not unless there is a preponderance
of evidence that his actions improved the lie
of his ball or assisted him in subsequent play.
It is a question of fact whether or not his
actions aided him, as stated in Rul~ 17 (Ie) •

Questions by: MRS. C. F. COCKRELL
NORTHFIELD,ILL.


