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Decisions by the USGA Rules of Golf Committee 
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Example of symbols: "No. 51-1" means the first decision issued in 1951. "R 7(3)" means 
Section 3 of Rule 7 in the 1951 Rules of Golf. 

"NO LOCAL RULES" 
By ISAAC B. GRAINGER 

USGA VICE-PRESIDENT AND CHAIRMAN OF RULES OF GOLF COMMITTEE 

"NO Local Rules." 
The above expression on a club score 

card is a "mark of distinction" for that 
club. 

Why? Well, first, there is the recog­
nition that the game would not be golf 
without uniform Rules. Then there is 
the acknowledgment that the Rules of 
Golf represent the accumulated experience 
and considered views over a long period 
of many persons devoted to the game's 
best interest, with fair play and sports­
manship always the keynote. 

What would be a greater compliment 
to the character of a course than to give 
notice that its construction conformed 
entirely to the pattern set by the general 
Rules? 

But the reader may also ask if local 
rules are not essential in many cases. 
The answer is — not very often. Having 
been developed from experience, the 
Rules as written are practical and will 
apply to almost every known condition. 
There are very few courses in the United 
States on which the Rules cannot be 
invoked with fairness and with the orig­
inal intent preserved. Local adaptations 
usually have failed to pass the test of 
time and very often violate the basic 
Rules. 

The only justification for a local rule 
is the impossibility of carrying out the 
provisions or intent of the basic Rules. 
It is certainly not the substitution of a 
local committee's judgment for that of 
a long succession of USGA committees, 
which have studied almost every con­
ceivable situation. 

These USGA committees have been in 

a position to scrutinize the adaptability 
of all of the Rules under varied condi­
tions through requests for interpretation 
which have been made over the years. 
It would take little imagination to realize 
how chaotic the game would become if 
each club committee decided that certain 
Rules were either too strict or liberal and 
amended them accordingly by local edict. 
The character of the game would change 
so greatly from course to course that a 
uniform set of Rules would be useless, 
and the average player would be severely 
burdened by these additional handicaps, 
except at his home club. 

It is fully realized that there are many 
clubs at which local rules are at variance 
with USGA Rules, despite agreement on 
the part of USGA member clubs, among 
other things, to uphold the Rules of the 
Association. A typical case of confusion 
is demonstrated by the following request 
for guidance from a member of a 
USGA member club: 

No. 514. R. 7(4), 9. RLE 
Q: There is a difference of opinion in my 

club between the Rules of Golf Committee 
and the Green Committee as to how far a 
club, which is a member of the USGA, may 
go in adoption of local rules. 

Our Green Committee, over the objections 
of our Rules of Golf Committee, adopted the 
following local rules applying to match play: 

(1) Stakes supporting trees. If a player's 
stroke be interfered with by such a stake 
striped in red, the ball may be lifted and 
dropped without penalty; however, if the stake 
is not so painted, it must be played as it lies or 
lifted and dropped with a penalty of one 
stroke. 

(2) Protective screens. There are two screens 
on our course protecting players who are on 
our 11th and 12th fairways. The Green Com-
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mittee has caused signs. to be ..posted thereon
reading: "If stroke interfered with, IiIt and
drop within 2 club lengths. Penalty 1 stroke.""

Our Rules of Golf Committee has objected,
as both local rules are not in conformity with
Rule 7 (4) for artificial obstructions or Rule
8 for unplayable lie.

(3) To the right of our 15th fairway, an
extensive area on which play has always been
permitted is now being leveled. This area,
which is factually ground under repair, is being
treated by the Green Committee as follows:
Part of the area is marked with stakes and
declared "Out of Bounds." Part is posted
"Ground Under Repair."

Our Rules of Golf Committee has objected
on the grounds that all of the area is properly
"Ground Under Repair," that designating part
of it as "Out of Bounds" and part "Ground
Under Repair"violates not only the Rules
but causes confusion as it is impossible to
determine where one ends and the other begins.

Am I correct in stating that this local rule
also violates Rule 9, which specifically provides
that ground under repair may not be included
in "out of bounds"?
" It was the unanimous opinion of the mem-
bers of our Rules Committee that such actions
violate the Rules and the spirit of the game,
result in confusion amongst the players, invite
ridicule by visiting players who know their
rights, and result in improper and unfair
handicapping. The latter applies particularly
when our members compete in interclub handi.
cap tournaments with players whose handicaps
have been arrived at with proper observance
of the Rules.

Our Green Committee takes the position. that
there is no limit as to how far a club may go
in adopting its own local rules and that their
local rules take precedence over USGA even
though such local rules go far beyond the
limitations and recommendations of the USGA.

Our Board of Directors supported the posi-
tion taken by our Green Committee; and our
Rules Committee, with myself as Chairman,
thereupon . resigned.

The members of my Rules Committee would
like to have your comments as to whether we
were justified in maintaining our firm position.
If we are properly supported by you, we wish
to present this fact to our Board with the hope
that the authority for drawing local rules and
interpreting USGA Rules may be vested in
a Rules of Golf Committee composed of mem-
bers who not only know the Rules but are
familiar with the decisions of your body, of
which we feel we are indirectly a part.

Any construction of the duties of a Green
Committee that would allow such a committee
to frame the above or other similar local rules
would, in my opinion, make our USGA Rules
a farce and would result in playing a game
which is not golf but an individual interpre-
tation thereof.

Questions by AL RABIN
Los ANGELES,CAL.

The USGA answered this request by
outlining the viewpoint" expressed in the
opening paragraphs of this article, with
the following further comments:

It is recognized that local rules are some-
times necessary. That is why a section of the
Rules of Golf is devoted to "Recommendations
for Local Rules." However, local rules should
not run counter to the spirit behind the basic
Rules.

USGA Member Clubs not only can benefit
from the practical value of the well-tried Rules
of Golf but they should observe them for the
general good of the game. Acceptance of
USGA membership binds a Member Club to
uphold the Constitution, By-Laws and other
rules of the Association.

The USGA does not attempt to penalize a
club for failing to observe the spirit of the
Rules of Golf. As a matter of fact, such club
penalizes itself by its own failure to take
advantage of the Rules as written.

The" USGA requests all Member Clubs to
uphold the Rules of Golf.

As for the respective duties of a club green
committee and a club rules of golf committee,
their work should be defined by the authority
which created them. I

As for the particular local rules in the
question, we offer the following comment:

(1) Stakes supporting trees. It is not clear
why your local rule gives relief without penalty
from some stakes and not others. Under the
Rules of Golf, all such stakes are artificial
obstructions and a player is entitled to free
l"dief under Rule 7 (4) •

(2) Protective screens within a course are
artificial obstructions, and a player is entitled
to free relief under Rule 7 (4) .

(3) The Rules of Golf leave it up to the
local authorities to determine boundaries
see Rule 9, Definition, which provides that out
of bounds is "ground on which play is pro-
hibited, but it does not include ground under
repair."

Artificial Obstruction: Repeated Relief
No. 50-107. Def. 3; R. 1(3), 7 (4), 10(5b)

Q 1: Under Rule 7 having to do with arti-
ficial obstructions, if a player's ball lie within
two c1ub.lengths of any such obstruction which
is immovab!e, the ball may be lifted and dropped
at the nearest point not nearer the hole
which permits the player to take his stance
without interference by the obstruction. When
a ball so dropped has rolled back to approxi-
mately its former position, may the player relift
and redrop the ball?

A 1: Yes, if the ball's new position satisfies
the conditions in Rule 7 (4) • In order for the
player to obtain relief, the obstruction must
interfere with the player's backward or forward
swing or his stance. In such a case, the ball
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may be dropped within two club-lengths of that 
point of the obstruction nearest where the ball 
originally lay, and must come to rest not nearer 
the hole. 

Q 2: How many times may this be done? 
A 2: There is no specified limit. However, 

if the configuration of the ground is the cause 
and several attempts at dropping always fail 
to bring relief, the ball may be placed—see 
Rules 10 (5b) and 1(3) . 

SAM W. REYNOLDS 
OMAHA, NEB. 

Ball on Lip of Hole: Brief Delay 
No. 50-112. R. 2 (3 ) , 3 (2 ) , 11 (3c) 12 (3, 4d, 5 ) , 

18(7, 9) 
Q: I would appreciate ruling about ball on 

lip of cup. How long should you wait? Also, 
what is definite procedure about conceding and 
who has to pick the ball up, match play and 
medal play? 

IRWIN E. SCHLOSS 
BALTIMORE, MD. 

A : (A) In match play, Rule 18(9) entitles 
player to "a momentary delay" to determine 
whether or not his ball is at rest on the lip 
of the cup. There is no specified time limit — 
it is a question of fact as to whether the ball 
is at rest. Since the player incurs a penalty 
under Rule 12(3) if he putts while his ball 
is moving, he should be given the benefit of 
any doubt, but he must not delay play in 
contravention of Rule 2 (3) . 

When a player has not holed out, Rule 18(7) 
precludes him from conceding his opponent's 
putt unless the opponent's ball is within six 
inches of the hole. In the latter circumstance, 
the player may ask his opponent to lift his 
ball and concede the next stroke. The player 
should not knock away his opponent's ball: 
see Rule 12(5). 

When a player has holed out, he may con­
cede his opponent's putt from any distance: see 
Rule 18(9). 

(B) In stroke play, it is not permissible to 
concede a fellow competitor's putt. Each 
competitor is responsible to the entire field to 
insure that his fellow competitor completes the 
stipulated round: see Rule 3(2) . Rule 12(4d) 
provides: "If a competitor's ball which is at 
rest be moved by another competitor or his 
caddie or forecaddie or his clubs or his ball, 
the ball shall be replaced." Rule 11 (3c) pro­
vides: "If a competitor or his caddie pick up 
his ball before it is holed out (except as per­
mitted by the Rules), he shall, before he has 
struck off from the next teeing ground, or, in 
the case of the last hole of the round, before 
he has left the putting green, be permitted to 
replace the ball under penalty of two strokes." 

Dropping Ball Behind Water Hazard 
No. 50-115. R. 3(Def., 2) 17 (2a, b and c) 

Q l : (a) A lies 2 on a road, three yards short 
of a water hazard. His third shot goes into 
the water hazard. With a penalty stroke he 

drops back 20 yards on a level grassy lie. Is 
it permissible to drop farther back than your 
original lie? 

(b) I base my claim that he cannot on 
Rule 17(2) (c). 

He bases his claim that he can on the last 
2 lines on page 41 in the 1950 Rules book. 

Did not that rule prior to 1936 read: "There 
is no limitation as to how far behind a hazard 
a ball shall be dropped — within its line of 
flight."? 

A 1: (a) Yes, provided the player is proceed­
ing under Rule 17 (2a or b ) . 

(b) No. The Rule governing a ball in a 
water hazard prior to 1936 contained the fol­
lowing Note: "There is no limitation as to 
how far behind a hazard a ball may be dropped." 

Q 2: If a player play his ball from a lie 
within a water hazard and fail to get out, may 
he drop ball back of hazard with penalty 
stroke? If so, where would he properly drop 
it? 

A 2: Yes. He keeps the point at which the 
ball lay in the hazard, after his unsuccessful 
stroke, between him and the hole. The basic 
principle of keeping the hazard between the 
player and the hole when he drops is main­
tained and equity served by the foregoing 
determination. 

Ball Wrongly Assumed in Water Hazard 
Q 3: A assumed her tee shot to be lost in 

a water hazard and, after searching for five 
.minutes, dropped a ball back of hazard and 
played it onto the green. She then found her 
original ball on apron and proceeded to play 
out hole with it, over protest of fellow com­
petitor. The committee disqualified her, con­
tending that she was not entitled to play 
either ball but should have gone back to the 
tee from where her original ball was played 
and treated her original as a lost ball. Was our 
decision correct? 

A 3 : Yes. A did not play the stipulated 
round as provided — see Rule 3 (Def., 2 ) . 

A had no right to assume that her ball was 
lost in a water hazard. It is a question of 
fact whether a ball struck towards a water 
hazard is lost in the hazard or outside the 
hazard. 

Questions by: MRS. G. C. GOURDEAU 
SANTA MONICA, CAL. 

Removing Grass Blade from Ball 

No. 50-116. R. 2(1) , 10(4) 
Q: In tournament play, a player removed 

a blade of grass from her ball on the putting 
green. She did not move her ball. We have 
not been able to find a rule on this. 

EDITH M. WEISMANN 
CHICAGO, I I I . 

A: The player violated Rule 10(4) by clean­
ing the ball. The penalty is loss of hole in 
match play and two strokes in stroke play, 
under Rule 2 (1) . 


