
41UNITED ST.ATES GOLF ASSOCIATION

Some U. S. Golf Association Decisions on the Rules of Golf

Feb. 23, 1924.

Question.-On August 26 my club had a qualiforing round of 36 holes for
the championship of the club, and on Saturday, September 1, the first round
of match play was started. Kindly advise me whether or not a player who
played 9 holes of the course before starting his match is disqualified on account
of playing in advance of his competitor on the day of the competition, and 1£
so, what his standing would be, having played through the tournament and
winning the championship.

ANSWER.-There is no penalty for a competitor playing over the course
before the match play roungs. The penalty is imposed in medal play only.

Question.-A, engaged in match play with his opponent B, shanks a ball
over the hill into the rough in a place where he believes it is out of bounds. In.
order to save time, he plays another ball and makes another shot with almost
exactly similar results, and then repeats the performance with a third ball,
whereupon he plays a fourth ball, which lands on the green. When the players
reach. the place where the first three balls are presumed to be, they find
that all three balls are in bounds. A then proceeds to play his first ball, and
picks up the second, third, and fourth balls which he has played. B claims that
A has no right to play more than one shot until after it is absolutely determined
that the first ball is out of bounds. Which is right ~

B also claims that if A plays two shots with the provisional ball, he must
continue to play the provisional ball and regard the first ball as out of bounds
and consequently out of play. Which is righU

ANSWER.-Answering your first question, the rules for a provisional
ball are made in order to save delay; therefore the player is entitled to
playa second or a third provisional ball.

Your second question is answered by DEcision No. 47 of the Rules of
Golf Committee of the Royal and Ancient of St. Andrews, in which a
player holed out with a provisional ball and then found his first ball,
which he prEsumed was out of bounds, on the course. The Royal and
Ancient decision is, that the provisional ball shall be disregarded and the
hole played out with the first ball.

Question.-IVill you kindly inform me if there 'is any rule, and if so the
number, which penalizes a player in match play who plays at and strikes the
flag-staff from within 20 yards of the flag-staff~

ANSWER.-There is no rule to penalize a player in match play who
strikes a flag from any distance. This is covered by Rule No. 32 in the
Rules of Golf.

Question.-The following came up in the playing of a handicap tournament
at our club. A gives B one stroke on 18 holes, the stroke falling on the second
hole. At the end of the 18 holes, the match is a tie. The players proceed to
play, tying on the 19th hole, and on the 20th hole B claims a stroke handicap,
the same as on the first 18 holes. A claims that the handicap stroke does not
apply for extra strokes. The 20th hole was played, resulting in A taking 6
strokes and B seven. A claimed the match. B refused to concede the match
and asked that the balance of the 18 holes be played. Which is right ~ Please
advise us as promptly as possible what the custom is in a matter of this kind.
We understand the Rules of the United States Golf Association do not recognize
handicap play; but surely there is a method recognized somewhere for conduct-
ing handicap tournaments.

ANSWER.-In all cases similar to the one you describe where a handi-
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cap match ends in a tie at the completion of a round, a full 18 holes must
be played off in order to detErmine the winner.

The Green Section; Its Needs and Its Opportunities
Address of C. V. Piper, Annual Meeting of the Green Section, January 5.

Gentlemen, I will have to make my remarks very brief, and I will try to
make them pertinent. We will have to take a few moments for a businEss
session, and then we are going to see some moving pictures of Bobbie Jones
in slow action, so that you can see exactly how he does it. I had intended
to show a series of slidEs dealing with golf architecture, but our apparatus
is not very satisfactory for the purpose. Golf architecture is a subject
which we shall have to study more seriously. The great majority of our
American golf courses are not anywhere nearly as good as they should
be. Anybody can layoff a mediocre golf course, but it takes a creative artist
to layoff a golf course that is a fine test of play and at the same time a
thing of landscape beauty. There are not many such courses in America. I
think the British are beating us here. They have published two books on golf
architecture. In this country we have not published one. The Green com-
mittee is at work on one now. Practically every other technical, scientific,
or commercial organization has a society, and many of them publish jour-
nals. The golf architects ought to organize. They are advancing. Many
of them are doing some fine work, for which they deserve thanks i but there
is altogether too much mediocre work yet. It is going to improve the more
rapidly as more golfers learn to appreciate what good architecture is iand
that is the reason why we should all study it. There ought to be a reason
for eVE-rYbit of construction on a golf course, and the architect should be
able to explain that reason clearly.

Now I. want to explain briefly what the Green Section is, as I find
there is a great deal of misapprehension in regard to it. It is a cooperative
organization of the golf clubs, who supply the funds through their annual
dues. It cooperates with the United States Department of Agriculture.
The United States Department of Agriculture is a public-service organiza-
tion, and the study of the problem of turf as relating to' parks, lawns, golf
courSES,and so on, is one of its functions. "With the money from the
Gre2n Section, the men in the Department of Agriculture are able to do
more investigational work than they would otherwise be able to do i that
is, the Green Section funds, to some extent, supplement the Department's
funds, although thus far the Department has been putting in more money
than has t.he Green Section.

Now thEre is absolutely nothing in this for the scientific men in the
Department of Agriculture, except that it giVESthem the opportunity to
do more work along lines in which they are interested. There is not any
graft in the thing i there is no possible way by which a scientist in the
Department of Agriculture can get one dollar out of the Green Section.
If he does, he willlos? his job, and probably spend his time for a period as a
guest of Uncle Sam in one of his well-known apartment houses. Now I
want to make this particularly clear, because a few people made insinua-
tions that in some way or other the men in the Department of Agriculture
are profiting financially. In fact, I have had one letter in which we are
absolutelv accused of being grafters. I do not claim that our ethics are
any higher than those of ordinary men i we are probably as susceptible to
the influence of money as anybody else. I recall a story of a government
official during the war who was in a very responsible position. One day
he 'was approached by a representative of a contractor, who offered him


